Tätitalossa

Janet Evanovichin Stephanie Plum -kirjoissa Joe Morrelli asuu tädiltään perimässään talossa. Tätitalossa. Nyt me ollaan vuokralla vuokraisäntämme tädiltään perimässä talossa. Tätitalossa. Jostain syystä minulle aina tulee hyvin tätimäinen mielikuva talosta, jossa Morrelli asuu, vaikkakin siellä on poikamiesboximaisesti röhnösohva, jolla Joe, veljensä ja Bob-koiransa katsovat milloin footballia ja milloin baseballia ja mitä nyt sitten, syöden samalla pizzaa ja chipsejä ja tietty juovat olutta.

Mekin syötiin tänään meidän ihan omalla kivalla nahkasohvalla istuen pizzaa, mies joi olutta, lapset kokista ja minulla oli kyytipoikana Sherwood Oaky Cider, tämän hetken lempisiiderini. Telkkari ei ollut auki – telkkari ei edes vielä ole meidän kanssa samassa osoitteessa. Kumpikaan niistä.

Noutopizza on meillä harvinaisuus, samoin limsa. Mutta kun. Mutta kun meidän palapelimuutto isosta talosta pienempään tätitaloon on vielä vähän kesken. Ei meillä ole tällä hetkellä edes toimivaa hellaa tai uunia (paitsi esikoisen huoneessa, joka on joskus ollut yläkerran keittiö, yläkerran ollessa oma asuntonsa). Keittiö on tätikeittiö ja odottaa purkamista. Uusvanha keittiö odottaa keittiössä palasina, että se joskus saadaan asennettua purkutuomittujen kaappien tilalle.

Täällä on tätimäiset tapetit kaikkialla, erilainen lattia joka huoneessa, tätilamppuja vielä katossa, tätiverhot ikkunoissa. Paitsi yläkerrassa, missä tytöt majailevat ja kaipailevat verhoja ikkunoihinsa; verhot on kyllä täällä, muttei ole keretty laittaa niitä ikkunoihin. Yläkerran patteritkin pitäisi ilmata.

Muuttaminen on ihan syvältä. Muuttaminen isommasta pienempään on vielä syvemmältä. Hmm. Niin monta erilaista muuttoa kuin olenkin jo kokenut, tämä on ensimmäinen selkeä muutto isommasta pienempään, ilman että muuttoon on liittynyt jotain erikoista (kuten muuttoa äidin luota yhteen eksän kanssa, osittaismuuttoa omasta vuokralle väliaikaiseen asuntoon tai eron jälkeistä muuttoa omaan asuntoon).

Ei tätitalo ole ollenkaan paha. Tällaisessa vanhassa rintamamiestalossa on oma tunnelmansa. On vain niin pahuksen paljon tekemistä, kun ei omista ja muuttomiesten efforteista huolimatta saatu mitenkään kaikkea muutettua edes neljässä päivässä. Nyt on pari päivää aikaa tyhjentää vanhasta talosta viimeiset kamat ja siivota se (uuuh! jos isossa talossa on jotain negatiivista niin…).

Ei tämäkään ihan pieni ole, mutta tässä on kerroksen verran vähemmän neliöitä. Tai jotain. 70 neliötä vähemmän jos tarkkoja ollaan. Ennen edellistä taloa, asuin 75 neliön asunnossa. Kaiken järjen mukaan meidän ja kamojemme pitäisi mahtuman tähänkin ihan ok, mutta onhan tämä palapeli. Hiljaa hyvä tulee, kunhan nyt saataisiin vanha luovutettua ajallansa. Hyvä tästä tulee, kunhan ehditään laittaa kuntoon.

Täällä on puukiuas saunassa ja pari omenapuuta pihassa. Iso etupiha, johon voi tehdä kunnollisen puutarhan. Isohko takapiha, jonka reunasta alkaa pieni metsikkö. Käytiin tänään koirien kanssa vähän tutkimassa metsikköä päivällä pikkulenkillä. Se on tähän aikaan vuodesta vähän mutainen monin paikoin, mutta valoisassa oikein kiva metsikkö. Pimeän aikaan täällä on pihamailla (ja metsässä) tosi pimeää, kun ei ole pihavaloja.

Koirat ovat tästä kaikesta touhusta ihan ihmeissään. Pitävät sänkyjä (tai patjoja; esikoinen on ainoa, jolla on patjansa alla sänky, meidän muiden patjat on vielä lattialla ja sängyt odottavat kokoamistaan) turvapaikkoinaan, tuttujen hajujen vuoksi tietty. Keittiötä ne vähän pelkäävät ja saankin aina vähän houkutella, että tulevat syömään ruokansa sinne. Eiköhän koiruudetkin ajan kanssa totu uuteen kotiin.

Makuuhuoneen tapeteista tulee mieleen huoneeni, kun olin kymmenen vanha. Ja tästä blogitekstistä piti tulla muutopakina, mutta toisin kävi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.