Uuden vuoden ensimmäiset

Sää

Talvi tuli uuden vuoden myötä, taas, ainakin toistaiseksi. Forecan 10 vuorokauden sää näyttää kyllä lupailevan paria plussa-astettakin vielä ensi viikolle, sitten enempi pakkasen puolelle. Tämä harvinaisen lämmin syksy ja tähän-mennessä-muka-talvi on saanut jo koomisiakin piirteitä uutisoinnissa, erityisesti huvitti Usarin väenvängällä väännetty juttu Meteorologi vahvistaa: talvi alkaa perjantaina, missä meteorologi kertoo talven alkavan perjantaina ja jatkuvan ainakin sunnuntaihin asti. Ihanko noin!

Totta, vuoden vaihtuessa sää oli pakkasen puolella parin asteen verran. Johan tuossa ehti itsekin kieltämättä ihmetellä tätä sää-menoa, kun välipäivinä adekvaatti rotsi oli toppaamaton ja nahkaa, untsin sai kiltisti jättää naulakkoon kun lähti siihen sateeseen ja tuuleen. Tai siis joulusta liki uuteen vuoteen saakka jatkuneisiin myrskyihin, jotka jätti yhden jos toisenkin talouden sähköttä pitkiksi ajoiksi.

Se sähkö

Ihme polemiikkia on siitäkin tuolla mediassa jos toisessa ollut. Siis sähköyhtiöiden toiminnasta ja toimimattomuudesta ja viestinnästä ja kaikesta. Jos myrsky kaataa puut sähkölankojen päälle kymmenissä kohteissa yhtaikaa, ei kai voine olettaa että ne kaikki saadaan raivattua simsalabim ensimmäisen puolen tunnin tai edes puolen päivän aikana? Ja jos kohteita on riittävästi, menee aikaa päiviä varmasti, koska resurssit on rajalliset. Ei, en minäkään haluaisi olla päivätolkulla ilman sähköä, mutta realismia peliin. Ja mediassa erinäiset tahot kaikki sättivät toisiaan, ihan kuin lapset.

Iltis vuorostaan vääntää jutuntynkää, josta taas saan espressot väärään kurkkuun: mies raivostui Fortumin mainoksesta sen jälkeen kun myrsky oli kaatanut puut sähkölangoille ja sähköt meni. Fortumhan se säät ja sähköt säätää, ei pidä mainostaa luotettavaa sähkönjakelua, jos kerran myrsky voi sähköt katkaista. Voi taivas sitäkin! Nähdäkseni näiltä puiden aiheuttamilta vahingoilta voisi säästyä sillä että puita karsittaisiin sähkölankojen läheisyydestä, mutta ymmärtääkseni sitä taas rajoittaa aivan muut tahot kuin ne sähköyhtiöt – mm. ne asiakkaat, joiden mielestä maisemasta tulisi siten liian ruma.

Uutisten otsikoinnista

Olenkohan ainoa, jonka mielestä uutisten otsikointi (juttujen tasosta nyt puhumattakaan, en edes jaksa aloittaa sen timeline-uutisoinnin ruotimista, sitä paitsi sehän on jo sooo laast year) on laskenut kuin lehmän häntä? Uutisia kaiketi tuotetaan jollain pikamyllyllä – ymmärrän, skuuppi on skuuppi, ja netti tuo ihan omat haasteensa kun kyse on sekunneista painoaikojen sijaan – ja määräisyys korvaa laatuisuuden, Tiikeriä lainatakseni. Lopputuloksena on otsikot, joilla ei ole päätä eikä häntää, ja jutut joissa ei ole jutusta edes tynkää.

Graavein esimerkki viime ajoilta lienee: Mies keksi neuvon: susi hyökkäsi pihapiirissä. Mitä hemmettiä tuo edes tarkoitaa?! Entisen opinahjoni Arska kääntyisi haudassaan, jos tuon näkisi! Tuo kaksoispisteiden käyttö on käynyt aivan holtittomaksi verkkolehdistössä!

Vuodet vierivät

Se vuosi siis vaihtui taas. Tyttäret tänään kävivät ihmettelemässä alaikäisten poikien jälkijättöistä ilotulitusrakettien ampumista, mistä meille sitten raportoivat poikien lähteneen livohkaan kun yksi heistä kaivoi kännykän esiin ja sanoi soittavansa jollekin, mikä ehkä kauempaa kuultuna kuulosti poliisilta 😀 Aattona ihasteltiin ihan koko porukan voimin paikallisia ilotulituksia kävelyllä käyden ja partsilta, ja katseltiin välillä Madonnan Sticky&Sweet in Buenos Aires -konserttia BlueRaylta. Leppoisa vuodenvaihde rakkaimpien kanssa ❤

Minä meinasin tässä tänä iltana vielä kirjoitella viime vuoden highlightitkin tänne, mutta nythän on jo huominen ja kohta pitää nousta töihin. Joten pitää varmaan kallistaa pää vaan kiltisti tyynyyn ja kirjoitella viime vuoden wrap-up huomenna tai joskus toiste.

Hyvää vuotta 2012!

5 thoughts on “Uuden vuoden ensimmäiset

  1. Sähköyhtiöillähän on jo oikeus ns. reunavyöhykkeeltä säännöllisesti poistattaa tietyn pituuden ylittävät puut sähkölinjojen turvaamiseksi. Se, onko tuo pituus riittävä ja tekevätkö sähköyhtiöt karsimista riittävästi, on asia erikseen 🙂

    *Highlighteja odotellessa, täysitten sähköitten kans koko ajan olla saanut*

  2. Sorruin näemmä itse nyt vähän epätäsmälliseen ilmaisuun 😉 Reunavyöhykkeet ym. rajat on mitä ilmeisimmin vedetty liian tiukalle eikä riitä suojaamaan lankoja. Ja tosiaan lukemani perusteella sähköyhtiöt olisivat niitä halunneet leventää, mutta siihen ei herunut lupaa. Tiedä sitten mikä on totuus. Noita juttuja lukiessa tulee ihan sama fiilis kuin tyttöjen riitoja setviessä (joista siis pyrin pysymään erossa, mutta saan silti täyden laidallisen sitä miten MINÄ sitä ja TOI tota).

  3. Niinpä.
    Toishaalta ymmärän hyvin niitä mettänomistajiaki, jotka nimenomhaan nuista sähkölinjoitten “alle” jäävistä puista saapii vain nimelisen korvauksen. Jos niistä sais saman ko mettäyhtiöiltä, olis homma varhmaan helpompaa hoitaa. Luulen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.