Pienen mökin laittaja

Nytpä tahdon olla ma, pienen mökin laittaja. Seinät kun saan valmihiksi, toisen pään teen kammariksi. Päähän toiseen pirttisen, pienen sievän, puhtoisen.

Enkä muista loppuja säkeistöjä, mutta jostain syystä tuo vanha laulu kumpusi jostain syvältä muistini sopukoista ja on soinut tänään päässäni, kun ollaan vihdoin ehditty alkaa laitella tätä uutta kotia muuttoruljanssin sijaan. Eihän tämä ihan pieni ole, muttei isokaan, eikä ihan mökki mutta vähän niinkun sinne päin. Etenkin tuolla saunaosastolla tulee kovinkin mökki mieleen.

Jos se vielä on jollekulle epäselvää, tämä uusi kotimme on siis ihan ehta rintamamiestalo. Suurimmaksi osaksi tämä on alkuperäiskuntoinen, joten laittamista tässä riittää ihan niin paljon kuin jaksaa ja haluaa laittaa. Sen lisäksi siis, että laittaa huonekalut ja tavarat paikoilleen.

Remppajuttuja ei olla sen kummemmin vielä tässä suunniteltu tekevämme – vuokratalo kuitenkin – muutoin kuin keittiön osalta – ne muutama hassu kaappi sieltä puretaan pois ja laitetaan kunnollinen perhekeittiö tilalle. Luultavasti vastaan kuitenkin tulee yhtä sun toista pienempää ja isompaa asiaa, jotka halutaan tehdä. Tai jotka tarvitsee tehdä.

Vanha koti on vielä loppusiivouksen viimeistä silausta vailla. Meidän piti tehdä se tänään, mutta omistaja päättikin tulla sinne viikonlopuksi (siivoamattomaan tyhjään taloon :o ) ja sanoi, että voidaan sitten tehdä loppusiivous maanantaina tai tiistaina. Selvä sitten, kivahan se on tehdä arkipäivänä, kun minä olen töissä.

Tämäpä poiki meille kuitenkin vapaamman lauantain. Palautettiin pakettiauto, käytiin kaupassa ja tultiin kotiin. Minä otin puolen tunnin nokoset sillä välin, kun mies tutkaili uuden uunin kytkentöjä. Ei se ihan yksinkertaista ollut, kun uunin kytkentäohjeissa oli viisi piuhaa, seinässä neljä ja esikoisen huoneessa yhä lymyävän uunin takaa irrotetussa kaapelissa kaksi plus kaksi yhteen kiedottuina. Mies oli kuvitellut voivansa käyttää sen uunin kaapelia, mutta lähtikin sitten kauppaan ostamaan uutta.

Uuni tuli kytkettyä ja päästiin viimein tekemään ihan oikeaa ruokaa tänään. Liettä meillä ei tosin ole vieläkään, sillä sille (erillinen pöytälevyyn asennettava mutta uuniin kytkettävä liesi) kävi niin hassusti, että sen lasi hajosi tuhannen päreiksi. Toivottavasti jostain saa uuden tuohon malliin sopivan… Minä laitoin broileria uuniin paistumaan ja menin siivoamaan saunatilaa.

Siellä oli kamaa muuton jäljiltä sen verran, että melkein lannistuin heti ovella. Halusin kuitenkin saunaan riittävän kovasti, että ryhdyiin hommiin. Kannoin tavaraa pesuhuoneesta ja saunasta muualle ja järkkäilin pukuhuonetta. Kuvittelin siirtäväni pukuhuoneen penkkiä snadisti seinää kohti, nappasin penkin toisesta reunasta nostaakseni sitä, jolloin kuului krunts kun toisessa päässä ruuvit antoivat myöden. Penkki oli ruuvattu kiinni rautatukiin, jotka on valettu seinään ja lattiaan kiinni.

Penkki oli entinen, enkä ole pahoillani. Ei ole mieskään: “Great! Take it out to the wood pile in the yard.” Olin muutenkin ajatellut, etten sitä penkkiä siihen niin halunnut. Meillä on omat penkit siihen tarkoitukseen. Ne rautatuet vähän haittaavat pukkarin sisustamista, mutta ei se mitään.

Saatuani paikat järjestykseen, katsoin saunaa ja totesin sen likaiseksi. Ei sillä, ei se yllättänyt. Se ei suinkaan ole ainoa paikka tässä talossa, jossa on paitsi ajan patinaa, myös silkkaa likaa, koska kukaan ei oikein siivonnut tätä ennen kuin me tähän muutettin. Tai ehkä osin, muttei kyllä ihan kunnolla.

Muistin nähneeni saunanpesuaineen eilen pakatessani vanhasta kodista niitä pesuaineita, joita ei siellä enää tarvita. Menin autotalliin kaivamaan niitä eilen tuotuja laatikoita. Löysin mm. tiskiharjan ja keittiöpyyhkeet ja yleispesuaineen, joita kaikkia olin jo kaipaillutkin, mutten saunanpesuainetta. Nyt sen hogasin: se on vanhassa kodissa, sillä sielläkin pitäisi vielä pestä sauna…

Valitsin pesuainekavalkadistamme parketinpesuaineen – close enough, tuumin – ja totesin, ettei meillä ole juuriharjaakaan. On minulla sellainen ollut, mutten tiedä mitä sille on käynyt, kun se ei ole vanhassa kodissa sen paremmin kuin uudessakaan. Juuriharja siis ostoslistalle. Ja mäntysuopaa. Tuollainen vanha kunnon sauna kuuluu pestä mäntysuovalla.

Pesin saunan juuriharjan puutteessa pienellä keittiösienellä ja huuhtelin vesiämpärillä, sillä pesuhuoneen suihkulla saa huuhdeltua vain osan lattiasta. Meillä on jossain puutarhaletku ja liitin, jolla sen saa kiinni normihanaan, mutta avainsana tässä talossa juuri nyt on *jossain*. Siinä saunan lattiaa huuhdellessani kastuin itsekin. Pesuhuoneen suihkukahva on halki ja ruiskutti vettä suoraan päälleni. Suihkukahva ostoslistalle. And on second thought, voisi kyllä ostaa uuden letkunkin sille.

Mies lämmitti saunan, minä kävin koirien kanssa ulkona ja laitoin ruoan. Broilerin rintaa ja parsakaalia. Ensimmäinen kunnollinen ruoka viikkoon. Kananugetteja, grillibroileria, pizzaa… Eilen ihan ok uunilohi lounaaksi, kun olin toimistolla. Mies söi eilenkin jotain. Illalliseksi syötiin eilen karjalanpiirakat chevréllä.

On se puusauna vaan ihan toista kuin sähkösauna. Pehmeä löyly, puusaunan tuoksu, vanhan saunan tunnelma. Melkein kuin mökillä olisi, keskellä Helsinkiä. Saunan ja suihkuhuoneen lattia on silkkaa betonia, vähän jo rapistuvaa, ei niin miellyttävää. Ostoslistalle puu- tai muoviritilöitä laitettavaksi lattioille. Ja himmeämpi lamppu saunaan; saunatunnelman vähän pilaa liian kirkas valo.

Saunan nurkat pitää myös vielä pestä kunnolla sen letkun avulla, sillä nuo koiramme painuvat sinne saunan perimmäiseen nurkkaan sen sijaan, että tulisivat lauteille. Tai no, kävi ne kumpikin hetken lauteillakin ihmettelemässä lämpöä. Timmy oma-aloitteisesti, Meggie vähän niinkun nostettuna ;)

Pesuhuoneessa on vanha saunapatakin. Talon omistajan mukaan sitä ei kannata enää käyttää. Rehellisesti sanoen, padan sisus ei oikein houkuttelekaan siihen… Mies ja muutossa jeesimässä ollut kaverinsa kuitenkin jo keksi sillekin käyttöä: täyteen jäitä ja olut- ja siideritölkit kylmään :D Ehkä sitten, jos joskus tuparit pidetään…

Nyt on mukavan raukea olo saunan jälkeen. Koiratkin on puhtaat ja nukkuvat kerällä. Aika seurata esimerkkiä. Huomenna on uusi päivä, uudet kujeet – ainakin sänky olisi tarkoitus kasata, jottei nämä patjat enää pääsisi seikkailemaan miten sattuu. Tässä talossa on jotain kumman kotoisaa.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.