12-vuotiaan kanssa

Isäni on viime syksystä saakka kuskannut esikoista ratsastustunneille minun viikoillani ihan paria poikkeusta lukuunottamatta. Se tuo kaivatun ja paljon arvostetun helpotuksen lapsiarkeen, kun ei maanantai-ilta mene kokonaisuudessaan ajellessa ja tallilla. Aina välillä on kuitenkin toki minustakin mukava tuoda tytärtä ratsastamaan.

Hevoset on hienoja eläimiä. Olin varsin ilahtunut, kun tytär pyysi auttamaan heppansa harjauksessa ja satuloinnissa. Silloin kauan sitten aluksihan typy tarvitsi apua kavioiden kanssa ja satulan ja suitsien kanssa, ja oikeastaan vähän kaiken kanssa. Mutta pitkään on jo selviytynyt itseksensä tai tallikavereidensa kanssa. Oli mukava pitkästä aikaa touhuta esikoisen kanssa hevosen kimpussa :)

Tallitouhuja (ja ratsastustunnin katselua) enemmän nautin kuitenkin automatkoista tyttären kanssa! Siinä on puoli tuntia keskeyttämätöntä rauhallista ajoaikaa jutella. Ei ketään muuta kuin minä ja esikoinen – tiistaisin on tosikoisen vuoro kun vien häntä tanssitunnille, joskin matka on puolet lyhyempi – ja aikaa vaan puhella kaikenmoisesta. Noilla reissuilla yleensä kaikkein parhaiten kuulen tyttöjeni kuulumiset, vaikka toki kotonakin puhutaan.

“Äiti, mulla on mielessä sellanen pelottava ajatus,” tytär aloitti tänään jutustelunsa. “Aattele, jos ei olis kännyköitä tai nettiä ollenkaan. Miten sitä oikeen pidettäis yhteyttä kehenkään?” Antiikkiseksi saman tien itsensä tuntenut äiti koitti puolustautua, että sitä sitten kirjoteltiin kirjeitä ja soitettiin tai tavattiin kavereita. “Niinhän mekin tavataan, mut tekstaillaan sillon kun ei voida tavata! Ja entä jos ei olis mitään puhelimia?” “Sillon kirjotettiin kirjeitä, ja käveltiin kylään.” “Mut entä jos on kiireistä asiaa?” “Sillon ei niin kiireistä asiaa ollut. Elämänrytmi oli paljon hitaampi.”

“Mut jos nyt yhtäkkiä kännykät ja kaikki katoais! Mä kuolisin jos en vois tekstata kaverille!” ilmoitti neiti esiteini, joka toissapäivänä laski lähettäneensä “vain” 40 tekstaria kaverilleen. Taitaa tytön 250 tekstaria kuussa kertamaksulla -sopimus olla liian vähän… Pitää ladata hälle kännykkään WhatsApp. Kaverillakin kuulemma on se. “Enhän mä mitenkään jaksais odottaa kahta päivää jotain kirjettä että tiedän mitä kaveri vastaa mulle!”

Ei kai me ennen viestitty jatkuvasti kaverille, että nyt mä syön, nyt mä pelaan kimbleä, nyt mä makoilen sohvalla, nyt mutsi laittaa päivällistä, nyt sisko soittaa pianoa… “Me juteltiin vaan sellasesta millä oli jotain merkitystä.” “Niinku mistä?” Ööööh… “Niinku siitä jos oli nähny ihastuksensa tai mutsi oli ärsyttävä kun x, tai ottaa päähän kun pikkusisko kiusas tai…” “No se kai nyt ei olis mikään uutinen jos sisko kiusaa,” tytär nauroi.

Gotta stay connected!

“Sitä paitsi, bussilla on niin hankala kulkea,” esikoinen palasi tähän kavereiden tapaamiseen. “Olis kiva jos olisi oma autonkuljettaja.” “No olishan se, mutta se on täällä aika harvojen herkkua. Bussilla ja fillarilla minäkin kavereille kuljin. Ja maamo kuskasi aika paljonkin. Ja kuskaanhan minäkin sua aika paljon!” “Mut jos mä meen rikkaan miehen kanssa naimisiin, sitten mulla vois olla oma kuljettaja,” tytär tuumi. “Ihan hyvä, mutta kunhan muistat, että ketään ei pidä rakastaa vain rahan vuoksi, eikä omaa sielua pidä myydä rahalle.”

Minkä jälkeen hiljaisuus. Esikoisen ajatukset kääntyivät jo ratsastustuntiin. “Mä tykkään vauhdista. Vauhdikkaista ratsastusleikeistä niinkun kulmaviestistä. Ja esteistä. Ja olis kiva kokeilla joskus kiitolaukkaa.” Vauhti se on tyttärelläkin veressä :)

Kotimatkalla puheenaiheena olikin sitten ratsastustunti ja ratsastustunti ;) Ja ratsastusleirimuistelotkin vähäsen. Hevosanalyysit ja tämän päivän heposen harvinainen vauhti (yleensä tuo esikoiseni ikätoveri on melko verkkainen ratsu). Niihin en paljon osaa sanoa, vaan homma menee enempi kuuntelun puolelle :)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.