Remppa juttu

Aamulla oli voimakas tarve lähteä vähän pakoon, Siinä hieroskellessani unihiekkoja silmistäni kahvimuki kourassa, pohdiskelin, että tuumaisin TGIF, jos en tietäisi koko viikonlopun olevan täynnä ihmisiä ja toimintaa ihan täällä omassa kodissani. Normaalin perjantaiväsymyksen lisäksi päällä on remppaväsymys.

Istuskelen studiossani (kotitoimistoni), tyhjä McDonaldsin diet coke (miksi ne laittaa sokeritonta vaikkei sitä pyydä?) -muki pöydän kulmalla, koirat sohvalla päikkärikoomassa. Lattialla on jotain sähköremppaan liittyvää sälää pusseissa ja laatikoissa; siirsin ne eilen illalla siihen sängyltäni, jotta pääsin nukkumaan. Tässä olen istua kyhjöttänyt vartin yli kahdeksasta saakka, lounaankin sain tuotuna tähän pöydälle. Ei siinä sinänsä mitään, niin minä istuisin muutenkin, koska työ. Nyt vietän lounastaukoani, (klo 13:16); itse lounaan söin yhden statuspalaverin aikana jo pari tuntia sitten.

Niin, meillä on siis tänään täällä sähkäri, kuudetta päivää putkeen vissiinkin, ja neljän hengen siivousryhmä aloittamassa koko viikonlopun urakkaansa. Rehellisesti sanoen olen tyytyväinen olooni täällä luolassani koirien kanssa. Kävin tuossa teetä keittämässä ja talo täynnä väkeä ja kaikki hujan hajan hieman ahdisti. Tai hieman enemmän.

Sähkäri saa toivon mukaan urakkansa jo loppuun tänään, sitten on vihdoin koko huushollin sähköt uusittu ja kunnossa. Sähköremppa vol 2. Eikun 3. Ensimmäinen hoiteli vain keittiön sähköt, toinen melkein koko loppulukaalin, tämä kolmas nyt viimeistelee sitten loput työt ja poistaa väliaikaiset ratkaisut. Minä en tällä hetkellä osaa edes hallita puolia meidän valaistuksista uusien kytkimien ja kytkentöjen ja Shelly-kontrollereiden vuoksi, mutta ehkä se tästä, viimeistään kun puoliso saa ne laitettua Applen Home:een. Mutta ovikello soi nyt kännykkäsovelluksessani.

Tänään ei sen sijaan ole remppamies tekemässä hommia, toisin kuin lähes joka päivä viimeisten 10 viikon aikana. Siksi meillä on nyt tuo siivousryhmä: remppa vol N alkaa olla lopuillaan (muutama pikkuhomma vielä ensi viikolla, ja vähän puuseppätöitä sen jälkeen, mittatilattua kaappia ja työpöytiä), joten on aika tehdä täällä vaihteeksi kunnon remppasiivous. Betonipölyt pois ja silleen, ennen kuin alkaa ikkunremppa (à la taloyhtiö), ja remppa vol Next (kesällä).

Niin jotta, mitä täällä sitten on tapahtunut näiden viime viikkojen aikana?

Sauna

Aloitetaan siitä. Nimittäin viime kesänähän meillä tehtiin massiivinen kylpyhuoneremppa. Se vähän niinkuin eskaloitui pintarempasta revitään-kaikki-pois-ja-rakennetaan-uusiksi -rempaksi about siinä vaiheessa kun vanhojen laattojen ja laastin purun myötä seinät alkoivat murentua. Siinä sitten purettiin seinä jos toinen, kunnes koko kylppärissä ei ollut ainuttakaan seinää jäljällä, ei edes kylppärin ja työhuoneeni välissä. Ei minulla ennen ollut yhteistä seinää kylppärin kanssa, mutta päätettiin siinä sitten samalla poistaa tarpeeton varastohuone välistä ja suurentaa sekä kylppäriä että työhuonettani.

Nyt meillä on upea koti-spa, joskin näihin viime viikkoihin saakka muutama “pieni” juttu sen ympäriltä on ollut vähän kesken. Kuten sauna.

Sauna ei suinkaan ollut ensimmäine asia, joka tässä remppapläjäyksessä thetiin, mutta tärkeä! Ja tällä viikolla sähkäri on laittanut sinne sähköt, joten kunhan joskus saadaan vielä lasiseinä ja -ovi siihen, pääsee ihailun sijasta ihan löylyihinkin. Niitä lasiovia ja -seiniä puuttuu täältä vähän muualtakin: suihkutilasta, kylppärin oviaukosta, ja yläkerran pikkuvessan oviaukosta. Niitä pitäisi tilailla. Mieluiten pian.

Kuvat mikonremppa.com

Studio eli työhuoneeni

Tähän työnhuoneeseeni tehtiin remppa vol 1 muutama kuukausi poikani muutettua omaan kotiinsa syksyllä 2019. Tai siis remppa tehtiin keväällä 2020. Tapetit revittiin, seinät maalattiin, lattiaan laitettiin parketti ja listat. Ihan pro työ se ei ollut ja muutama pieni juttu kuten ikkunalauta jäi silloin keskenkin. Sitten viime kesänä huone sai tosiaan uuden seinän, joka odotti panelointia (ja lattiapala parkettia).

Kun remppamies yhdessä puolison kanssa sitten alkoi suunnitella tämän huoneen töitä, suunnitelmat jälleen hieman paisuivat. Miehet purkivat vähän lisää seinää, mistä tuli itse asiassa vielä pikkuisen lisää tilaa huoneeseen, ja sitten seinä paneloitiin, parkettia lisättiin ja vähän vanhaa työtä paikattiin, ja laitettiin uudet lattialistat, joiden sisällä sähköt kulkee siististi (eli itse asiassa tässä huoneessa tehtiin myös sähköremppa vol 2). Yksi seinäluiska on kivilaattaa, ja ikkunalauta on siististi laatoitettu. Samalla tänne tehtiin osin laskettu katto, jossa on led-spottivalot ja koneellinen ilmanpoisto (korvausilma tulee ulkoa, en minä vakuumissa ole).

Uuden tilan (ja kaapin) innoittamana järjestelin huonetta vähän uusiksi ja tästä tuli oikein valoista ja tilava työhuone. Enää puuttuu mittatilaustyönä tehty kulmatyöpöytä, mutta sekin on prosessissa.

Siinä nyt poistuneessa varastohuoneessa (se oli joskus vaatehuone isovanhempieni aikaan ja alkuun meilläkin, sittemmin se toimi varastona) oli talon sähkökeskus, joten ihan kokonaan sitä ei voinut poistaa kuitenkaan. Tilalle jätettiin pieni “tekninen huone”, tai pikemminkin tekninen komero, jossa on sähköpääkeskus (yläkerrassa on alikeskus) ja nettikamat. Siis modeemi ja switch ja liuta lan-rasioita, joiden kautta piuhat menee ympäri taloa. Minulla on langallinen netti työhuoneessani, muuten piuhat lähinnä kulkevat noihin wifi-tukiasemiin ja ovikelloon. Kaappi toimii jatkossa myös (tuolta kaapin takaa kurkistavan) imurin kotipesänä.

Lasketut katot

Laskettuja kattoja on paitsi kylppärissä ja työhuoneessani, myös alakerran aulassa. Johdot ja putket kulkee nätisti siellä (ja uusien seinien ja lattialistojen sisällä) niin että ainakaan ihan kaikkialla ei enää ole sitä rumaa pinta-asennusta niille. Niihin on kaikkiin upotettu himmennettäviä led-valoja.

No se yläkerran pikkuvessa

Joka ei vieläkään ole vessa ensinkään. Tai siis oli toki viime elokuuhun saakka. Nyt siellä on sentään taas valmius, kun siellä on pintaremppa tehty ja ovenkarmit kunnossa, mutta jos ja kun sinnekin haluamme seinävessan, tarvitaan vähän lisää työtä ennen kuin se ja lavuaari ovat paikallaan ja toiminnassa.

Listoja, ovenkarmeja ja kynnyksiä

Silloin kylppärirempan loppuvaiheilla, kun kylpyamme tuotiin sisään, piti irrottaa yksi ovenkarmi, että amme mahtuu. Se(kään) ei ollutkaan ihan helppo operaatio, joten lopulta miehet leikkasivat siitä vain palan pois. Ovea ei puoleen vuoteen saanut lukkoon. Ei tosin saa vieläkään, sillä nyt siinä ei ole ovea ollenkaan (vaan suihkuverho, odottamassa lasiovea). Uusi karmi siinä sentään on!

Samalla sitten uusittiin kylppärin ovea ympäröivät listat – lattia- ja ovilistat – sillä muuten se näytti hölmöltä: ainoa tammikarmi kun kaikki muut oli valkoisia.

Yläkerrassa keittiöstä puuttui kynnys, sellaisen remppamies teki. Ja sitten siinä eteisessä kävi vähän samoin kuin ala-aulassa: WC:n karmit ovat tammea, joten keittiön oven listat uusitaan sitten tammisiksi myös. Se on vielä vähän kesken.

Niin joo, ja uusittiinhan me tuo aulan lattia alkuvuodesta itse

Takaisin tähän hetkeen

Koirat alkavat mennä pitkin seiniä täällä. Alkaa olla aika lähteä niiden kanssa ulos. Mies on vielä ties missä kaupoissa hakemassa puuttuvia siivoustarvikkeita sun muuta, siivoojat ovat poistuneet, samoin sähkäri. Olen siis ihan keskenäni kodissa, joka ainakin osittain on jo putipuhdas. Makkari on vissiin siivottu, kun siellä on lakanatkin vaihdettu. Keittiössä oli vielä ainakin jokin aika sitten kaaos, mutta kaikki oli pesty. Huomenna tämä ralli jatkuu, mutta tänään voisi vaikka mennä kylpyyn.

Portaikon eilen asennettu uusi valaisin (jonka kaukosäädintä en saanut yhdistettyä). Ja siivoustarvikkeita…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.