Maistuisiko viski-paukku

On the rocks vai ilman? Vai olisiko kenties Ron de Jeremy rommi enempi makuusi? En yleensä tarjoile paukkuja – mieleeni ovat enemmän tyttömäiset mixerit, kuten vaikkapa frozen strawberry daiquiry/margarita tai mojito tai vähemmän tyttömäinen gin & tonic. Konjakkia, rommia ja viskiä laitan teehen ollessani flunssassa.

Viis minun mieltymyksistäni ja tavoistani juoda alkoholia. Viis viskistä ja Ron de Jeremystä per se. Ne ovat vain ilmentymiä. Ilmentymiä asiasta, joka huolettaa minua huomattavasti enemmän kuin se, onko Ron de Jeremy -pullossa Ron Jeremyn kuva vai ei tai onko bussipysäkillä viskimainos vai nimeltämainitsemattomanlihanjalostusfirman valmisateriamainos.

Paitsi että viimeksi mainittu on mielestäni huomattavasti arveluttavampaa mainontaa kuin viskimainos, sillä se saa vanhemmat ruokkimaan lapsensa muiden äitien tekemällä ruualla, sen sijaan että valmistaisivat terveellistä ruokaa lapsilleen kotona itse. Ehkä. Riippuen katsojien mainosherkkyydestä. Viskimainos tuskin juuri koskettaa muita kuin niitä, jotka muutenkin ostaisivat sitä.

Minua huolettaa holhoaminen ja ennen muuta sananvapaus. Wikipedia yhä kertoo Suomen johtavan Press Freedom Indexiä. Tätä menoa ei kauan. Yksityisten blogistien blogeja on jo sensuroitu kiristystaktiikalla – jos et poista viskejä blogiteksteistäsi, ei kannattamasi tapahtuma saa anniskelulupaa. Yritysten webbi-sivuja on jo sensuroitu; Kyrö Distilleryn käskettiin poistaa blogi tislaamonsa perustamisesta, kun ei tuotteita (eikä varsinakaan export-sellaisia) vielä ollut.

Jotenkin vielä ymmärrän, ettei alkoholimainoksia haluta bussipysäkeille. Mutta että blogit? Tislaamojen webbisivut? Glenmorangie sulki joksikin aikaa webbisivunsa suomalaisilta IP-osoitteille “due to the alcohol law in your country” – nyt sinne pääsee taas. Liekö ollut kannanotto?

Entä yleinen sananvapaus?! Ei kai suomen kielestä voida kitkeä kaikkea alkoholisanastoa pois, koska virkaintoinen virkamies tulkitsee sen mainonnaksi? Mainostanko minä, jos kerron tuttavalleni, että se Fresita on muuten hyvää? Jos, niin missä luuraavat mainos-euroni?

Missä menee raja? Ymmärtääkö suomalainen viranomainen (tai ehkä pikemminkin tämän uuden naurettavan alkoholilain säätäjä), että jos laki viedään tälle asteelle, tarkoittaa se sananvapauden riistämistä (meillä kai on laki siitäkin, viimeksi kun tarkistin), tarkoittaa se netin sensurointia, tarkoittaa se sosiaalisen median lakkauttamista, tarkoittaa se kansalaisen yleisen vapauden kahlitsemista? Siihenkö tämä maa on menossa? Suomen Pohjois-Korea?

Tuotemerkki on tuotemerkki. Kukko-tölkki tai Koff-tölkki valmistajan tehtaan kupeessa on tuotemerkki. Brändin merkki. Muuttaako nyt Alkokin nimensä? Entä Koffin puisto? Tai Finlandia-talo? Entä koko Suomi? Muutetaanko nimi vaikkapa Pohjois-Sureaksi, niin ei kellekään tule maamme nimestä mielleyhtymää, joka johtaa ostamaan yhtä ehkä halpalaatuisimmista Alkon myymistä viinaksista?

Ylilyönti aiheuttaa ylilyöntejä. Kansa on vastannut viski-sanan ylimittaisella viljelemisellä. Koko laki on saanut aikaa farssin. Kertokaa muuten minulle. Onko tupakka-askien piilottaminen kaupoissa vähentänyt tupakointia? Viimeisin tilasto, jonka jostain bongasin, tiesi kertoa sen lisänneen sitä ainakin jossakin ikäryhmissä. Vähensikö kieltolaki aikoinaan alkoholin kulutusta? Tietääkseni se oli suomalaisen ryyppykulttuurin kulta-aikaa.

Näinköhän tämä uusi laki on mainoskikka? Alkoholi ei ole tainnut saada näin paljon palstatilaa mediassa ja sosiaalisessa mediassa ehkä ikinä! Tällähän on saatu kunnon kohu ja näkyvyyttä niin viskille kuin yhdelle jos toisellekin alkoholijuomalle. Onkohan tässä sittenkin voittajana Alko, josta veroeurot ja voitot tipahtavat sievästi valtion pohjattomaan kassaan? Samaan aikaanhan koitetaan kitkeä sitä Viron viinaralliakin (paino sanalla koitetaan).

Ketä muuta tämä kaikki muka hyödyttää?

Vai onko siellä Arkadianmäellä oikeasti lauma ihmisiä, jotka uskovat voivansa holhota koko kansaa? Uskovatko he oikeasti olevansa viisaampia ihmisiä kuin ne, jotka heidät sinne äänesti? Luulevatko he itseään yhtäkkiä koko kansan vanhemmiksi? Eivätkö he todella ymmärrä, että mitä enemmän he koittavat kontrolloida, sitä enemmän kansa potkii vastaan? Paitsi se osa, joka alistuu holhoamiseen ja alkaa käyttäytyä kuin lapsi, joka ei tiedä mitä tehdä, jos ei äiti-valtio ole kertomassa.

Minä olen aikuinen. Minulla on kolme lasta. Minä vastaan itsestäni ja elämästäni ja siitä, että opetan lapsillenikin vastuuta elämästään ja itsestään. Valtion olisi jo aika ymmärtää, että se kulkee ja kuljettaa tätä kansakuntaa väärään suuntaan. Lapsiakin kasvatetaan itsenäisyyteen ja vastuuntuntoon. Sitten heistä tulee aikuisia, jotka tämä meidän nykyinen systeemimme yhtäkkiä potkaisee takaisin lapsen asemaan, holhouksen alle. Ja sitten ihmetellään, mikä meni vikaa, kun on syrjäytymistä ja alkoholismia.

Päättäjät! Suunta on väärä! Antakaa takaisin se vapaus joka meille kuuluu! Lakatkaa pitämästä kansalaisia lapsina!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.