Pisteet tehonaiselle

“Äiti, sä oot tehonainen,” sanoi esikoinen, kun yksi jalka työpöydällä ja toinen matalalla kirjahyllyllä sängyn toisella puolen kurkottelin tyttärelle julistetta seinään, vähintäänkin kieron kummallisessa asennossa hädin tuskin ylttäen kohtaan johon julisteen vasen ylänurkka piti kiinnittää, naulalla tietenkin sillä teippi ei pidä ja sinitarra on tuskaa irrottaa seinästä sitten myöhemmin.

Keikuin siinä vasara toisessa kädessä, naula toisessa ja kolme suussa, koittaen levittää julistetta oikeaan kohtaan. Omassa mielessäni – ja ehkä sitten vähän tyttärenkin silmissä – näytinkin vähintäänkin sporttiselta supernaiselta siinä lihakset jännittyneinä verkkareissani ja pienessä topissani. Yleensä minulla on himassa kylmä, mutta tänään täällä talossa on peräti 21 astetta lämmintä – tyttäret tuntuvat lämmittävän taloa kaikkia lattialämmityksiä tehokkaammin – ja olin huhkinut jo monta tuntia.

Tyttäret tulivat taas perjantaina meille, syyslomalaiset. Tosikoinen ja keskimmäinen iltapäivästä, esikoinen vasta puolen yön tienoilla, oltuaan isänsä, tämän tyttöystävän ja tyttöystävän tyttären, joka sattuu olemaan esikoisen entinen ratsastuskaveri, kanssa HIHSissä, sanojensa mukaan pärisemässä kieroille linjoille, joista tyttöjen entinen ratsastuksen ope olisi repinyt hiuksia päästään. Ehkä siellä kuitenkin oli suoriakin linjoja? Ja kuulemma se oli hieno enivei.

“Mä en saanut pizzaa, mä haluan kans!” yrittikin esikoinen sitten lauantaina, kun yhtäkkiä tajusi jääneensä paitsi meidän pizzaperjantaista. “Phah, sä olit horse showssa! Ja söit Hese-ruokaa,” sanoin tyttärelle, joka hymisi siihen jotain vinoine hymyineen.

Kesällä, grillikautena, meillä oli perjantaitraditiona juustohampurilaiset. Grillisäiden kylmennyttyä äänestettiin talvisesta vaihtoehdosta ja varsin yksimielisesti meille lanseerattiin pizzaperjantai. Eikä mikä tahansa pizza, vaan kotona paistettu pizza. Jokaisen itse kokoama pizza. Meiltä puuttuu vain se sellainen kiviarinajuttu niin tulisi vielä paremmat pizzat. Yllätyksekseni jopa tytöt tykkäävä itse tehdyistä ruispohjapizzoistani enemmän kuin jostain kotipizzalätyistä.

Lauantaina oltiin outo kyllä kaikki hereillä jo yhdeksän maissa. Silti se iltapäivä yllätti. Kello oli hivunnut kahden toiselle puolen ennen kuin oltiin tehty puoliakaan aiotusta. Keskimmäinen kuuli jossain vaiheessa aamupäivää kuinka isänsä sanoi minulle, että piha pitäisi haravoida. “Rake? Did you say rake? I wanna rake!” Ja niin tyttö lähti ulos ja haravoi koko pihan. Mutta lehtikasat ovat siellä yhä, sillä mies ei koskaan ehtinyt niiden kimppuun eilen, ja tänään ei vaan olla jaksettu.

Tosikoisen piti siivota huonettaan, mutta eihän siitä mitään tule ilman apua. Minä en kuitenkaan ehtinyt eilen apuun, sillä meille oli kolmelta tulossa vieraita kylään ja piti siivota muutakin kämppää. Saatiin vihdoinkin meidän makkari takaisin normikuntoon ilmastointilaitteen poislaiton jälkeen. Imuroin meidän makkaria ja työhuonetta ja siirryin keskikerrokseen, jolloin todettiin, että imuri juuri lakkasi imemästä.

Luulin putken tukkiutuneen lehdistä tai jostain, ja lähdin jo hakemaan toista putkea, kun tosikoinen nohevana paikansi vian sittenkin ihan imusysteemiin. Jätin toisen letkun hyllylleen ja avasinkin sen sijaan keskuspölynimurimme kaapin. Vastahan minä viime syksynä tarkistin, että säiliö oli tyhjä, eihän se nyt voinut vielä…?

Ihme kyllä en saanut astmakohtausta siitä säiliöstä ja filttereistä. Harmaat hiukkaset pöllysivät kaikkialle, kun miehen kanssa puhdistettiin filttereitä (tarvii ostaa kyllä uudetkin, phuuuh!) ja tyhjennettiin säiliötä.

Just about siinä kohti huomasin kellon olleen jo sen vähän yli kaksi. Miehen olisi pitänyt olla jo matkalla hakemaan esikoista ratsastustunnilta; vieraat olivat tulossa alle tunnin päästä. Juuri kun meinasin puolelta mennä suihkuun pölyisenä ja hikisenä, pikkupikkupikkupikkuserkkuni perheineen painoikin ovikelloa, vähän etuajassa. Melkein meinasin silti mennä suihkuun, mutta lopulta vain vaihdoin vaatteet. Illemmalla oli kuitenkin saunakin.

Serkkuperheen lähdettyä jatkamaan iltaansa keilaamalla, tuli miehen ystävä meille iltaa istumaan. Ja saunomaan. Minä vetäydyin saunan jälkeen, siis kun minä ja tosikoinen oltiin tultu saunasta ja miehet menivät sinne vuorostaan, makkariin iPadini kanssa ja päädyin katsomaan yhden leffan keskenäni Netflixistä. Kun puoli kahdentoista aikaan laskeuduin alakertaan patistamaan tyttöjä nukkumaan, löysinkin kaksi jo nukkumasta! Vain esikoinen vielä idlaili koneella. Melkein meinasin mitata nukkujilta kuumeen :D

Tänään päivän iso urakka oli se eilen tekemättä jäänyt tosikoisen huoneen siivous. Esikoinen on jo jonkin aikaa pitänyt huoneensa pääsääntöisesti siistinä. Keskimmäinen yllätti meidät pari viikkoa sitten urakoimalla omansa ihan itse ja apua pyytämättä ei vain siistiksi vaan suorastaan uuteen järjestykseen! Tosikoisen huone oli siis ainoa jäljellä ollut catastrophy zone. Huomatkaa mennyt aikamuoto.

Lounaan jälkeen tänään pantiin tuulemaan ja saatiin kuin saatiinkin koko huone kokonaan kuntoon! Nyt tuo tosikoinenkin taas jopa viihtyy huoneessaan, kun se on siisti. Se on jännä juttu, jonka olen huomannut ennenkin. Vaikka tytölle on lähes ylivoimaista pitää huonetta missään kunnossa, neiti viihtyy siellä yleisesti ottaen vain sen ollessa siisti.

Nyt typy puuhailee jotain pöytänsä ääressä, kuunnellen musaa kännykästään. Sellaista, mitä mekin tykätään kuunnella, sellaista mitä latasin hänelle juuri eilen puhelimeen. Tyttären kännykkä lensi viime viikolla trampalta (ei, en tiedä mitä se teki trampalla) maahan ja levisi kuin jokisen eväät. Tytär hogasi poimia akun ja sim-kortin talteen, muttei huomannut muistikortinkin lähteneen teilleen. Eilen siis kaivoin pöytälaatikosta tytölle uuden kortin ja latasin siihen musaa – pyydettyä ja vähän bonuksiakin ;)

“Äiti, sä oot paras,” sanoi tosikoinen halatessaan minua muistikortti tiukasti taas puhelimessa.

Nyt kello on sunnuntai-ilta ja valtakunnassa kaikki hyvin. Huomenna odottaa taas SharePoint. Ja tanssitunti <3

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.