Syntymäpäivä on kääntynyt iltaan

Hampaitani harjatessani katselin naista, joka katsoi minua takaisin WC:n peilistä. Tutut vihreät silmät, joita joskus kissansilmiksikin kutsuttiin (aivan kuten nyt tyttäreni silmiä), tutut kiharat, tuttu naama. Vähän on naururyppyjä silmäkulmissa, ja hopean häivähdyksiä juurikasvussa. Minullako? Niin, minulla. Minulla iättömällä. Minulla, joka aivan varmasti olen liian nuori yläkoululaisen äidiksi.

Viime aikoina olen huomannut usein katselevani vanhoja ihmisiä, heitä elämän ehtoopuolella, jotka kulkevat keppien ja rollaattorien kanssa. Heitä, joiden selkä on painunut köyryyn ja jokainen askel vaatii oman ponnistelunsa. Olen miettinyt monta kertaa, etten halua tulla vanhaksi! En halua elää niin vanhaksi, ettei jalka nouse, etten voi hypätä aidan yli, etten voi laittaa rullaluistimia jalkaani ja antaa mennä.

Sitten muistan oman isoäitini. Hän täytti tovi sitten 88 vuotta. Ja on yhä mitä parhaimmassa kunnossa, niin mieleltään kuin fyysisestikin. Haluan vanheta kuin isoäitini. Luultavasti geeneillä on sen verran sanottavanaan, että se voisi jopa olla mahdollista. Ei sillä että se olisi maailman tärkein asia, mutta nostaahan se omaa elämänlaatua!

Se vaatii tietenkin sen, että pidän itsestäni huolen. Olen jo kauan sitten muuttanut ruokavalioni sellaiseksi, että pysyn normaalihoikkana enkä liho, kuten geenini toiselta puolen sukuani yrittävät puskea. Fyysinen kuntoni on aina ollut pienellä vaivalla ainakin kohtuullinen, mutta nyt, nyt totesin kahden vuoden tanssitauon jälkeen, että tanssimaan tarvii taas päästä. Syksyllä sitten taas, Broadway ja Wanha Hirwi kutsuu!

Mielikin on tietenkin syytä pitää virkeänä. En sinänsä usko, että sen suhteen on isompia ongelmia; SharePoint kyllä pitää huolen, ettei mieli pääse sammaloitumaan ;) Synttäripäivä kuluikin kyseisen SharePointin parissa, kuten kutakuinkin jokainen muukin työpäiväni. Niin, ja Facebook-onnitteluita likettäessä! Ei sitä vaan ennen naamakirjaa saanut tällaista määrää onnitteluita :D

Niin, se ikä. Se on jännä juttu, kun se on oikeastaan kovinkin suhteellinen. Esiteineilleni olen ihan antiikkia. Ihan niinkuin oma äitini aikoinaan tämän ikäisenä. Ja nyt kun mietin itseäni, en edelleenkään kykene mieltämään itseäni yhtä vanhaksi kuin äitini oli silloin kun hänellä oli mittarissa sama melkein-nelkyt. Olen nuori! Mutta minulla on hopeisia raitoja juurikasvussani.

Ikä ei itsessään ole merkityksellinen, mutta se että on vuosia mittarissa, tarkoittaa useimmiten että on ehtinyt kokea elämässään enemmän. Ei se itsessään tuo enempää viisautta, mutta jos kokemastaan oppii, tuo se mukanaan elämänviisautta. Pikkuhiljaa väittäisin itsellenikin sellaista karttuneen, edes vähän. Ainakin elämäni on ollut varsin värikäs :) En enää edes haluaisi olla teini, en edes 25v. Minun on varsin hyvä olla juuri nyt, elämänkokemukseni kanssa.

Ikä on lopultakin korvien välissä. Ei niillä numeroilla niin väliä, kunhan on oma itsensä. Isoäitinikin monesti toteaa, ettei taida ollenkaan käyttäytyä ikänsä edellyttämällä tavalla. En minäkään, vaikken taida edes oikein aina tietää, mitä tämä ikä muka edellyttää :D Olen minä. Olen mikä olen.

Ja olen onnellinen tässä missä olen, tällaisena kuin olen :) Se kai se on pääasia! Laitettiin miehen kanssa minulle synttäri-illallinen – minä lämmitin alkuruuaksi tomaattikeittoa ja leikkasin jälkkäriksi palat mutakakkua ja lusikoin vadelmaa päälle, mies grillasi (minun kasaamiani) kasvis- ja jättikatkarapuvartaita – ja siinä illallista nauttiessamme nostin Pinot Grigio -lasini: “malja sille että olen kolkyt-jotain ja onnellinen!”

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.