Ihan pihalla

Viime viikolla yhdessä Lync-palaverissa yksi osallistujista totesi linjoille tultuaan: “Kuulostaa ihan siltä kuin joku teistä olisi jossain viidakossa.” “Se olen minä. Tosin en viidakossa, ihan Helsingin linnut laulaa. Mä olen ihan pihalla,” vastasin. “Hyvä ettei sentään vielä päässä surise noin pahasti,” vitsaili toinen – projekti on ollut melko haastava. Sanoin voivani toki mennä sisällekin, mutta ketään ei kuulemma viserrys haitannut.

Silloin kun lumet alkoivat sulaa ja oli ensimmäiset hienot kevätpäivät, kaikkialla ihmiset kömpivät ulos luolistaan pihoilleen, tekemään kuka mitäkin pihahommaa. Mutta sen jälkeen tuntuu melkein kuin olisimme ainoat naapuruston piha-asukit. Juuri ketään muita ei näy eikä kuulu pihoillaan kuin harvoin. Ovi saattaa olla auki jonkin aikaa päivällä.

Me ehkä ollaan vähän outoja siis, eletään keskellä kaupunkia kuin mökkiläiset. Sillä kyllähän ihmiset mökeillään viettää aikaa ulkona ja syö pihalla ja muuta.Tai ehkä me vaan ollaan naapuruston ainoat – paria lähinaapuria lukuunottamatta – jotka ei ole siellä mökillä vaan stadissa.

Mene ja tiedä, mutta me otetaan pihasta kaikki irti, tällaisilla kesäsäillä. Ei tässä terassilla toki palella viitsi; tänään oli vilpoisampi aamupäivä, joten oli meilläkin ovi kiinni ulkona aamuauringossa nautitun aamupalan jälkeen aina puolille päivin saakka. Mutta kun on kesälämmin ja helle ollaan pihalla melkein koko ajan. Ja vähän viileämmälläkin paljon. Koko pitkän talven edestä.

Oleskellaan, syödään, laitetaan ruokakin ulkona sen minkä voidaan. Oma piha <3 Viime viikolla yhtenä iltana otettiin Food of the Greek Islands keittokirja ulos ja tein meille aubergine-salaattia pihapöydän samaan tapaan kuin viime kesänä tehtiin sitä samaa Tinoksella ystävien kanssa. Eilen perkasin kuhan tuossa pihalla, minkä jälkeen mies grillasi sen.

Eilen lähdettiin sen verran liikkeelle, että käytiin parilla kirpparilla (ja ostamassa se kuha). Ensisijaisesti etsimässä paria viiden litran lasipulloa, joissa voi valmistaa omaa siideriä. Sellaisetkin löytyi, mutta myös mm. kiva pieni keraaminen purkki, vanha neljän litran lasipullo korissa (viinille) ja iso saviruukku yrteille (tai kukille, mutta me nyt suositaan hyötyviljelyä).

Niinpä eilen laitettiin yksi setti siideriä käymään, ja hienosti se tuolla pulputtaa :) Ja tänään istuttelin persiljaa ja rucolaa saviruukkuun, ja kokeillinpa siirtää myös yhden oreganoruukun siihen, mutta se ei ihan toimi. Toivottavasti oregano siitä huolimatta jaksaa jatkaa kasvamistaan.

Tänään myös viimein kävin kunnolla salaattipenkin kimppuun. Sieltä löytyi kuin löytyikin salaattirivit kaikkien rikkaruohojen alta. Rucola vähän heikommin kuin muut, siksikin istuttelin sitä lisää ruukkuun. Jonkin verran katoa on käynyt penkissä kaikkiaan. Liekö etanat syöneet alta päin vai linnut popsineet siemenet pinnalta?

Olen todennut tässä viime viikkojen aikana, ja eilen jotenkin erityisesti kun kirpparin ulkopuolella seisoskeltiin auringossa ja otin hetkeksi sandaalit pois jaloista, että kyllä täälläkin voi tuntea edes pienen palan sitä sielun vapautta, jonka ensimmäistä kertaa koin Tinoksella. Vähäsen se riippuu säästä, mutta näillä kesäsäilä, jopa töistä huolimatta (kun voin tehdä töitä omalla pihalla), ei ole ihan niin kahlittu olo.

Tosin toki täällä elämä on vähän erilaista kuin Kreikassa, kesäkuumallakin. Ihmiset ympärillä haluavat näkösuojat ympärilleen ja menevät nukkumaan aikaisemmin kuin me – Kreikassa me ollaan aikaisia eläjiä kun mennään jo puolilta öin nukkumaan, täällä myöhäisiä, kun haluttaisiin kuunnella musiikkia pihalla vielä kymmenen-yhdentoista aikaan…

Minusta olisi mukavaa tehdä ruokaa ja viettää iltaa yhdessä naapureiden kanssa, elää vähän yhteisöllisemmin. Se ehkä vaatisi monen vuoden naapuruuden täällä, pitkällisen ystävyyden tapahtuakseen. Me suomalaiset ollaan yleisesti niin paljon yksityisempää porukkaa. Tunnen itseni välillä vähän erilaiseksi.

Mutta sillä mennään mitä on. Näinkin on elämänlaatu monin verroin parempaa kuin mitä se oli kerrostalossa. Uskomatonta, että 8 vuotta sitten vastustelin rivitaloon muuttamista, elämäni siihen asti kerrostalossa asuneena! Enää en vapaaehtoisesti vaihtaisi!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.