Taitaa olla talvi

Aamulla kävellessäni duuniin lumi narskui kenkien alla ja pakkanen näykki korvalehtiä, joita en ollut tohtinut piilottaa hupun sisään etteivät muutenkin jo pakkasesta lannistuneet hiukset latistuisi lisää. Matkallani kahvioon pohdin, että kahvin sijaan oikeastaan maistuisikin kuppi teetä, lämmikkeeksi. Mikähän hassu siinä on, että vaikka kahvi ja tee ovat yhtä kuumia kupissa, tee tuntuu lämmittävämmältä kuin kahvi? Pumppasin termospullosta ensimmäiset tipat teevettä, kun huomasin veden olevan hailakan punaista ja pysähdyin tutkimaan asiaa tarkemmin. Termarin kyljessä luki “glögi”. Melkein meinasin laskea mukin alas ja ottaa uuden, kun tuumasin että käyhän sekin, toisaalta. Glögiä (ja terästyspunaviiniä) pitäisi ostaa himaankin. Ollaanhan jo joulukuussa.

Joulukuu juu. Talvi. Se aika vuodesta kun mieluiten pysyisin vain peittoni alla kunnes koivuissa on taas lehdet ja kukat kukkivat. Mutta minä en valitettavasti ole Muumi, joten sen sijaan että söisin syksyllä vatsani täyteen neulasia ja nukkuisin läpi lumen ja jään, pukeudun untuvatakkiin ja karvasaappaisiin, pohdin joululahjoja ja -koristeita ja putsaan aamuisin autoani lumesta ja kolaan pihatietä puhtaaksi.

Kummityttö tuolla naamakirjassa tänään kirjoitteli olevansa ostoksilla hankkimassa viimeisiä joululahjoja. Minä tuumasin siihen että “viimeisiä!? minä kun en ole ostanut vielä ekaakaan!”. Ehtiihän niitä vielä ostaa. En minä ennenkään ole kovin aikainen siinä puuhassa ollut. Enkä joulukoristeiden laittamisessa. Lahjat olen kai useimmiten ostanut joskus juuri ennen joulua, ja koristeet on tyypillisesti ripusteltu tyttöjen kanssa Itsenäisyyspäivänä. Nyt ei ole tyttäret kanssani silloin, joten jäänee koristeiden laitto toiseen adventtiviikonloppuun. Ehtiihän sitä vielä silloinkin.

Piparitaikinaa pitäisi varmaan myös ostaa viikonlopuksi, sillä vaikka esikoinen ja tosikoinen olivatkin viime lauantaina mummillaan leipomassa pipareita, ovat kaikki kolme tyttöä ilmaiseet halukkuutensa tehdä piparkakkutalo. Tai ehkä piparkakkukaruselli kuten viime vuonna? Ehdotin kyllä sellaisten piparkakkukorkokenkien tekemistä, mutta minut tyrmättiin jostain ihmeen syystä :D

[Facebookista löytynyttä]
[Facebookista löytynyttä]
Minusta ne olisi aika mageet ja sopisivat taloon, joka on täynnä tyttöjä ;)

Piparkakuista takaisin lumeen. Eräs mielenkiintoinen havainto, jonka olen tehnyt tässä lumien tultua, on että niin vaan meidänkin ympäristössä jossain asuu citypupuja. Ihan kamalan paljon en ole pihalle ehtinyt tietenkään tuijotella muutenkaan, joten en tiedä onko niitä siinä meidän takapihalla joskus istuskellut vai ei, tai edes läpi pomppinut (tai siis oletettavasti on, mutten ole niitä havainnut), mutta nyt lumen tultua olen huomannut, että pihamme on parissa päivässä täyttynyt pupujen jäljistä. Siis niistä somista pomppujäljistä, ei niistä ruskeista palleroista.

Lumi on myös selkeästi hiljentänyt ohi jyristelevien bussien melutasoa. Ja toisaalta tuonut yölliseksi iloksemme ohi jyristeleviä lumiauroja, jotka aamuyöllä viiden aikaan jyräävät katua puhtaaksi aamun ensimmäisiä busseja varten. Maisema ulkona on valoisan aikaan hailakka, taivaan ollessa valkoinen, maan ollessa valkoinen, puiden ollessa mustia. Pimeän aikaan, no, on pimeää. Niinkuin nyt talvella on. Ja pimeäähän on paljon. Toisaalta se yksi ja ehkä ainoa hyvä puoli siinä että sitä lunta nyt on, on että pimeällä ei ole ihan niin pimeää kuin ilman lunta.

Jouluun on 20 päivää. Sitä ennen pitää selvitä Maya-kalenterin osoittamasta maailmanlopusta – joskin taisi olla jo viime vuonna, kun joku arkeologi löysi luolan, jossa kalenteri jatkui sittenkin! Liekö jonkun pyrkimys tuoda ihmiskunnalle toivoa? Pian se nähdään kuin meidän käy ;) Veikkaan vahvasti että kaikista Maya-uskovaisten ja kauhuskenarionistien lupauksista huolimatta näemme tänäkin vuonna joulun, eikä vuosi 2013:kaan kaada maailmaa, ei edes tietojärjestelmiä, vaikka sisältääkin luvun 13.

Kohta päivät pitenee taas. Ja tammikuussa paistaa yleensä aurinkokin. Uutta kesää kohti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.