Ihhan tymä

“Äiti on ihhan tymä” luki paperissa, jonka tosikoinen toi minulle raivostuttuaan minulle hetkeä aiemmin siitä, että pleikalla pelaaminen piti lopettaa “just kun olin kokeilemassa yhtä juttua et pääsis eteenpäin!”. Pelihän on aina parhaimmillaan, koskaan ei ole oikeasti hyvä hetki lopettaa. Ja välillä näistä on seurannut jonkin aikavälin pleikkakieltoja sun muuta – ja nytkin se oli vähällä, mutta rangaistukset haihtuivat tällä kertaa tuulee tuon kirjallisen suuttumuksen ilmaisun myötä.

Äiti on ihhan tymä

Lappu oli kerrassaan hellyyttävä ♥ En voinut sille mitään, mutta tuo pienen vihainen viesti sai minut väkisin hymyilemään ja rutistamaan pikkuiseni (nojoo siis ekaluokkalaiseni, mutta kun se on minun vauvani :) ) syliin – mikä sai tyttärenkin hymyilemään ja kiukun haihtumaan. Typy oli kesken lapun kirjoittamisen käynyt suu mutrulla ja otsa kurtussa kysymässä minulta, miten pikku-h kirjoitetaan ja tämän tiedon myötä jatkanut elämänsä ensimmäisen kirjoitus-urakan loppuun.

Jostain syystä kumpikaan tyttäristäni ei ole ollut kiinnostunut lukemisesta ennen kouluun menoa, eikä ole oppinut lukemaan ja kirjoittamaan silleen sormia napsauttamalla niinkun muistan itse oppineeni. Mutsi ompeli minulle jotain housuja joista muistaakseni kaikesta huolimatta tuli “susi” eikä siksi ehtinyt opettaa minua lukemaan juuri silloin kun olisin halunnut, joten tavasin tuttuja sängyn vieressä polvillani aikani ja hops, osasin lukea. Tytöillä on ollut lukutaito ihan yhtä hilkulla molemmilla jo eskarissa, mutta kiinnostus ei ole riittänyt oppimaan itse vaan on tarvittu ekan luokan pakotus siihen.

Näihin samoihin aikoihin syksyllä oppi esikoinen aikoinaan lukemaan, nyt on tosikoisella lukutaito oikeastaan vain sujuvoittamista vaille. Samoin kuin tuo kirjoittaminen. Sujuu kovalla vaivalla ja vaatii riittävän motivaattorin – kuten vihastuksen äidille – että viitsii kirjoittaa. Lukemisen harjoittaminen tuntuu olevan mielekkäämpää, typykkä lukee kaiken minkä näkee, alkaen facebook-päivityksistä uutisvirrassani…

Kirjoittaja-ihmisenä minua tuossa lapussa ilahdutti kirjoittamisen itsensä lisäksi ihan se mistä koko kirjoittaminen lähti liikkeelle. Esikoisella on ollut tapana kanavoida kiukkuaan kirjoittamiseen, niin päiväkirjaan kuin kirjeisiin äidille, aina siitä saakka kun oppi kirjoittamaan. Minusta oli hienoa, että tosikoinen joka yleensä on tuollaisessa tilanteessa saanut holtittoman raivarin ja huutanut minulle kurkkusuorana obsenitieseja, saikin purettua kiukkunsa paljon kehittävämmin ponnistelemalla paperille ensimmäisen pienen tekstinsä. Toivottavasti tekee sitä jatkossakin. Ihan vaikka jo naapureiden takia ;)

Tuo paperilappunen kehittyi vielä vähäsen tuon ensimmäisen pläjäyksen jälkeen, kun tosikoinen korjasi kirjoitusvirheensä esikoisen “ystävällisesti” huomautettua niisä, minkä johdosta tekstikin sai jatkoa: “ja [sisko] myös on tyhmä”. Mutta menipähän kirjoittamaan siskon nimen kahdella vokaalilla vaikka se kirjoitetaan yhdellä, koska se lausutaan kahdella ja siitäkös sitten esikoinen vetäisi herneenpalon nenään ja vuodatti oman loukkaantumisensa paperille.

Siinä vaiheessa oli jo tosikoisella raivari lähellä, kun hänen kirjoituksiaan arvosteltiin, vaikka hän kirjoitti mielestään nimen aivan oikein – ja foneettisesti kyllä aivan oikein kirjoittikin mistä pisteet tytölle. Selitä nyt siinä sitten että ei kun tällä kertaa se pitkä äänne kirjoitetaankin lyhyenä. Ja kun “tyhmät” alkoi lentää sitten jo suusta ja toisesta, paloi käämi jo minultakin.

Minkä seurauksena lappu täydentyi entisestään: “ja minä olen myös tyhmä” ja perään tuli liuta sydämiä sun muuta. Ole siinä sitten lapselle vielä vihainen.

One thought on “Ihhan tymä

  1. Laitoin sinut avustajaksi, elikkä pitäisi päästä lukemaan ja kommentoimaan mun blogia! Laitoin jo kutsua aikaisemmin, vaan taisi mennä johonkin vanhaan s-postiin! :)
    tv. Toinen tyhmä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.