Keveämpää elämää

Tiesittehän ystävät hyvät, että painonpudotus ja painonhallinta EI tarkoita mautonta ruokaa ja epätyydyttävää syömistä. Se tarkoittaa pienempiä annoksia ja ravintoarvoiltaan hyvin valittuja aineksia.

Viimeisen 3kk aikana olen pudottanut n. 15kg, syömällä *hyvin*. Hyvin syöminen ei tarkoita mättöä ja runsaita annoksia vaan terveellisiä ja ravinteikkaita ruokia. Kananrintaa, kalaa, parsakaalia, kukkakaalia, papuja, ruusukaalia, pinaattia, sieniä, kananmunia, tuoreita yrttejä, oliiviöljyä, ruisleipää vaalean leivän sijaan, juustoa kohtuudella, hapanmaitotuotteita, salaatteja joissa ei ole teollisia kastikkeita tai krutonkeja vaan hyviä raaka-aineita ja oliiviöljyä tai oliiviöljypohjaisia itse tehtyjä kastikkeita (need I say it? kohtuudella). Eikä sovi unohtaa 12cl punaviiniannosta per ilta.

Painonpudotuksesta ja dieeteistä ja tasapainoisesta ruokavaliosta on teoria jos toinenkin, mutta jotkut seikat vaan ovat faktoja:
– jos kuluttaa enemmän kuin syö, laihtuu (olkoonkin, että erinäiset seikat voivat vaikuttaa aineenvaihdunnan tehokkuuteen ja yhtälö saattaa jossain elämäntilanteessa olla lähes mahdoton)
– liikunta itsessään ei laihduta, mutta toki lisää kulutusta, kasvattaa kehon lihaksistoa ja sydän- ja verisuonikuntoa
– rasva ei kerry elimistöön rasvana eli rasva itsessään ei lihota
– hiilihydraatit kertyvät elimistöön rasvana, jos ei keho ehdi/pysty polttamaan kaikkia syötyjä hiilihydraatteja
– hiilihydraatteja on kahdenlaisia: hitaita ja nopeita, joista karkeasti valkoinen vehnä, sokerit ja tärkkelykset ovat “nopeita” eli vapautuvat kehoon nopealla tahdilla, joten niistä jää todennäköisemmin palamisylijäämää, joka kertyy rasvaksi; kun taas esim. pavut, vihreät kasvikset ja ruis sisältävät hitaasti kehoon vapautuvia hiilareita, jotka elimistö pystyy polttamaan samassa tahdissa
– jos haluaa nopeita tuloksia, voi kokeilla ketoosipohjaista dieettiä, jossa minkä tahansa hiilarien osuus on max 5% päivän ravinnosta ja rasvan isoin %-osuus

Painonpudotus ja painonhallinta ovat toisiinsa sidoksissa olevia asioita, mutta kuitenkin eri vaiheita. Elämäntapamuutos on ainoa tapa pudottaa painoa pysyvästi, ja sekin vain jos elämäntavat pysyvät uudessa suunnassaan. Painonpudotusvaiheessa elämäntapaa harjoitellaan ja säännöt vedetään tiukalle. Painonhallinnassa on enemmän liikkumavaraa, terveellisen ja painonhallintaa edistävän elämäntavan ollessa jo rutiinia.

Viimeksi kun pudotin painoani, pysyin tuossa painossani likemmäs kymmenen vuotta, sillä elämäntapani pysyivät terveellisinä. Mitä sitten tapahtui? Erinäiset elämän stressitekijät ja taloudellisetkin seikat vähän kerrassaan muuttivat mieheni ja minun syömistottumuksia huonompaan suuntaan niin vaivihkaa, ettemme itsekään sitä huomanneet. Kun alamäki alkaa, vauhti kiihtyy kovin helposti. Parissa kolmessa vuodessa keräsin takaisin kaikki vaivalla pudottamani ja poissa pitämäni kilot ja vähän päällekin.

Oli siinä itsellänikin lääketieteellisiäkin asioita ja hormonaalisia asioita mukana, mutta silti sitä ei pääse karkuun, että söin liikaa, söin väärin ja joinkin liikaa. Rasvaa kertyi, kunnes en enää mahtunut vaatteisiini. Lopulta tuli päätepiste, totesin, ettei näin voi jatkua. Korjausliike oli aika raju, on yhä tavallaan raju, sillä 800-1100 kcal vuorokaudessa on hyvin pieni määrä ravintoa. Olen silti energisempi ja voin paremmin kuin ennen tätä korjausliikettä. Miksi? Koska syön kehoni kannalta oikein, oikeanlaista ravintoa!

Siitähän tämä kaikki alkoi. Olette kaikki nähneet ruokakuviani, myös näiden viimeisten kolmen kuukauden ajalta. En puputa puisevaa salaattia tai porkkanoita (niissä on muuten hitsisti sokeria joten niitä ei ruokavaliossani näy muutenkaan) vaan syön herkullisia ravinteikkaita aterioita, pieniä määriä, jotka riittävät elimistölleni mainiosti, sillä rasvaahan on sitten lisäravinnoksi energiantarpeisiin ja fiksusti syömällä elimistö pystyy sitä myös hyödyntämään.

Vinkkini hyvänmakuiseen ruokaan kevennetyllä/fiksulla ruokavaliolla:
– mausteet: käytä niitä! vältä kuitenkin valmiita mausteseoksia, jotka sisältävät runsaasti suolaa. Itse tein oman valmiin mausteseoksen, jossa on vain murto-osa valmisseoksen suolamäärästä
– tuoreet yrtit: tuoreet yrtit antavat ruokaan runsain mitoin hyvää makua, ja ovat erinomainen täydennys tai suorastaan vaihtoehto mausteseokselle. Kokeile esim. basilika, korianteri, ruohosipuli, persilja, rosmariini, timjami.
– chili ja valkosipuli: antavat makua ruokaan helposti ja vähäsuolaisesti
– neitsytoliiviöljy: antaa makua ja tarpeellista hyvää rasvaa ruokavalioon

Suola ei lihota, mutta kerryttää nestettä elimistöön. Suolan riittävä saanti on kuitenkin erittäin tarpeellista, etenkin jos juo paljon vettä, kuten tehokkaassa painonpudotuksessa on suotavaa. 3-4 litraa vettä vuorokaudessa kiihdyttää aineenvaihduntaa ja poistaa elimistöstä nestettä. Suolaa ei siis pidä jättää pois kokonaan, mutta sen saanti kannattaa pitää kohtuullisena.

Kaiken yllä luetellun lisäksi päivittäin on hyvä syödä muutama manteli tai muu aito pähkinä (hasselpähkinä, saksanpähkinä tms.) ja vaikka pala tummaa suklaata. Makeita asioita ei kannata jättää pois kokonaan vaan opetella syömään niitä vain vähän kerrallaan. Opetella ottamaan vain ohut viipale juustokakkua tai vain yksi pala suklaata tai vain kaksi karkkia ja olemaan tyytyväinen siihen. Ja muuten, kun sokeri/venhä jää pois, ne alkavat vähitellen, noin 2kk kuluessa, maistua pahalta.

Kaikkein tärkeintä onnistuneessa elämäntaparemontissa on mielentila. Motivaatio, mielen hyvinvointi – sillä jos voit pahoin sisimmässäsi, et todennäköisesti jaksa ilman suolaista, rasvaista ja sokerista, saati sitä itsekuria, jota etenkin alkuun tarvitaan – itsensä tunteminen ja arvostaminen. Because I’m worth it! Omat heikkoudet on syytä tiedostaa ja toisaalta toimia aktiivisesti niiden voittamiseksi, toisaalta antaa itselleen hetkiä, joilloin ei tarvitse miettiä syömisen ja/tai juomisen järkeviä rajoja. Painonpudotus suorastaan tarvitsee satunnaisia “mättöpäiviä”, jotka herättelevät elimistöä, joka pitkällä aikavälillä tottuu vähäisempään kalorimäärään ja menee säästöliekille. Ihmismieli tarvitsee niitä myös.

Sillä: “One bad meal does not make you fat and one good meal does no make you skinny. It’s the consistency that counts.”

Paremman syömisen puolesta! Terveellisemmän elämän puolesta! Maukkaamman ruuan puolesta! Because life is too short to eat shitty food.