Joulun rauhaa

Suomen Turku (missä muualla niitä Turkuja on?) on julistanut joulurauhan. On siis virallisesti joulu. En ole mikään traditio-ihminen, eikä kovin monta perinnettä ole, joista juuri kiinni pitäisin, mutta joulurauhan julistus on niistä yksi. Äkkiseltään en itse asiassa keksi kovin monta muuta. Ehkä Itsenäisyyspäivän kynttilät (jos ollaan kotona) ja Uuden Vuoden konsertti (jos muistan avata telkkarin oikeaan aikaan).

Riisiuunipuuro on syöty ja itse asiassa joulu on meillä tavallaan jo vietetty, kun torstai-iltana syötiin jouluateria nuorison ja isäni kanssa ja jaettiin paketit. Teinit läks eilen toisille vanhemmilleen joulunviettoon tai kuka nyt sitten mitenkin viettää; esikoinen ja tosikoinen lähtivät isänsä ja tämän uuden perheen kanssa Teneriffan aurinkoon tänä aamuna. Heillä joulua vietettiin vissiin eilen.

Me ollaan miehen kanssa lomalla ja lapsettomia. Vain vanhukset ja koirat Uudenvuodenpäivään saakka. Ulkona pauhaa sademyrsky. Tuulee lujaa ja vihmoo vettä ja on pimeää. Varsinainen joulusää. Onneksi ei paljon ulos tarvitse mennä. Ei sinne koiratkaan hingu, joten minimiulkoilulla mennään tällaiset päivät. Turussa ei sentään satanut vaan saivat julistaa joulurauhan ihan kuivin päin.

Loma + surkea sää = aikaa lukea ja kirjoittaa ja katsoa Two Fat Ladieseja (jotka annoin miehelle syksyllä synttärilahjaksi, muttei vieläkään ole keretty niitä katsoa). Minulla on kesken Riitta Lehvosen mielenkiintoinen kirja Kenkäheinistä kännyköihin, joka kertoo parin saamelaisperheen taipaleesta jutavista paimentolaisista nykypäivän teknologiayhteiskuntaan ja erilaiseen poronhoitokulttuuriin. Sen alla on pinossa odottamassa 10 kirjaa, joista kaksi on uusia joululahjakirjoja: Lemmy Ace of Spades (mieheltä) ja Mikko Porvali – Sinisen kuoleman kuva (faijalta).

Torstai-iltana meillä oli pöydässä graavilohta ja lämminsavulohta, kasvislasagnea, pieni kinkku (joka meni sillä aterialla eli juuri oikean kokoinen!) ja bataattivuokaa. Jälkiruoaksi olin tehnyt glögijuustokakun. Juustokakkua on vielä yli puolet jäljellä, joten meillä on jouluherkkua siinä riittämiin. Niin ja onhan talossa toki suklaata ja marmeladikuuliakin. Tänään taitaa jouluateriamme olla meidän oman perinteemme mukaan granaattiomena-vuohenjuusto-rucola-salaatti ja hanhenrintaa. Tuo salaatti vähän niinkun kuuluu meidän jouluun, sen seurana on sitten millon mitäkin (yleensä lintua).

Täältä hiljaisesta rauhastani toivotan teillekin kaikille oikein mukavaa ja rauhaisaa joulunaikaa!

OhChristmastree16