Dagen äfter

Have your party in July, they said. It’ll be warm and sunny in July, they said.

Sinä päivänä, kun täytin 40, oli lämmintä, joskin tuulista. Aurinkoista ja kaunista. Vietettiin esikoisen protujuhlia pihalla. Minun nelikymppis-bileeni oli suunniteltu heinäkuulle, eiliselle. Viikolla raivattiin pihalta kaatopaikka pois. Kaksi isoa peräkärryllistä roinaa. Peräkärry lainassa yhdeltä naapurilta ja toinen roudasi kamat autollaan miehen kanssa sortti-asemalle (meillä kun ei peräkoukullinen mersu ole liikenteessä vielä). Mies kyseli paljonko on velkaa bensoista ja peräkärrystä. “Nothing. Consider it a birthday present to your wife.” Meillä on huiput naapurit :)

Keskiviikkona viriteltiin pihalle kolme “purjetta” ihanassa auringonpaisteessa. Teinitkin patistettiin pihalle ulkoilmaan. Yksi lojui riippiksessä, toinen trampalla, kunnes nuorin, tuo vallaton esiteinimme, nappasi puutarhaletkun ja kasteli trampalla lojuneen siskopuolensa. Lopulta olivat kumpikin bikineissä vesisotaa vespyssyillä ja puutarhaletkulla. Seuraavana aamuna herättiin rysäykseen, joka tuntui siltä kuin koko talo olisi haljennut kahtia. Ukkonen oli ihan päällä. Purjeet viistivät maata vesikuorman alla, tukikeppikin oli katkennut. Nykäisin pareon päälleni ja painuin sateeseen irrottamaan purjeista yhden kulman.

Eilen aamulla herättiin aurinkoiseen lämpöiseen aamuun. Taivaalla pari pilvihaituvaa. Valmisteltiin juhlia optimistisella mielellä. Ribsit uunissa esipaistumassa, juomat kylmässä, kakut sai viimeistelynsä. Kello tuli kolme. Ensimmäinen vieras oli tullut tuntia aiemmin, miehen kaveri joka jeesaili viimeisissä valmisteluissa. Ensimmäinen rohkea ystäväni nousi pihatietä. Hetken perästä tuli seuraava. Vähän aikaa jo mietin, tulisiko juhlistani oikein raamatulliset pippalot – kutsuttujen jättäessä tulematta, käydään kutsumassa naapurit ja kylänmiehet juhlimaan.

Vähitellen tipotellen ihmisiä alkoi tulla. Istuttiin pihalla. Tuuli nousi, pilvet kerääntyivät, kundeilla oli teknisiä vaikeuksia musiikkilaitteiden kanssa. Neljän aikaan lopulta kaivettiin esiin elämää suurempi viinipullo ja miehet sytyttivät briketit. Tuuli muutti ilman kylmäksi, siirryttiin sisätiloihin. Eikä aikaakaan kun pieni olohuoneemme oli täynnä ihmisiä, kakkuja, viini- ja siideripulloja, oluttölkkejä ja vaikka mitä. Alkoi sataa juuri kun ribsit olivat saaneet viimeistelynsä grillissä. Ei, juhlistani ei tullut puutarhabileitä huolimatta upeasta pihastamme. Sääukko päätti toisin.

Meillä oli olkkarissa tiivis tunnelma. Keittiössä soi musiikki ja miehet tarjoilivat ribsejä. Niin hyviä! Ja hyvin tekivät kauppansa. Yhtään ei jäänyt jäljelle. Eikä jäänyt cole slawtakaan, mieheni suureksi hämmästykseksi. Finns eating cole slaw? Se on hyvää. Ainakin kun minä teen sen ;) Kakutkin tekivät kauppansa, etenkin taivaallisen herkullinen suklaajuustokakku! Puheensorina peitti alleen musiikin, kaikilla tuntui olevan mukavaa. Miehet lämmittivät saunankin ja täyttivät pesuhuoneen padan jäillä ja juomila.

Arvatenkaan useimmat naiset eivät saunaan halunneet, mutta istuin ihanat löylyt siellä yhden ystäväni kanssa. Vihtaa, löylyä, juotavaa. Ilta jatkui rennosti sisätiloissa. Miehet viipyivät saunassa useamman tunnin. Muiden jo lähdettyä kummitätini mies ja poika hakivat kitarat ja soittivat ja lauloivat olohuoneessa pitkän tovin, kunnes joskus yhden maissa hekin lähtivät koteihinsa ja mekin mentiin nukkumaan.

Heräsin kuuden aikaan kohtalaiseen päänsärkyyn. Mies nousi etsimään olutta koirankarvaksi ja löysi sängyn vierestä vain jonkun muun sandaalit, ei omiaan. Olutta ei ollut enää missään, pata oli täynnä jääkylmää vettä, mutta kaikki juomat oli nostettu sieltä pois. Fantaa, fantaa ja fantaa. Ja pari kokista. Kokista siis ensiavuksi ja perään skumppaa. Nälkäkin oli, joten nousin paistamaan kananmunat ja laitoin kirjolohen mätiä, smetanaa ja sipulia lautasille. Ihan suunniteltu sunnuntaiaamupala. Skumppaa, mätiä ja paistettuja kananmunia. Skumpassa löytyi mistä valita. Sain kaksi shampanjaa, kaksi rosé shampanjaa Fresitan ja yhden Cavan.

Nukahdin uudelleen joskus ennen kahdeksaa ja heräsin seuraavan kerran puolilta päivin miehen ilmoittaessa olevansa menossa ulos paistamaan pekonia ja kananmunia. Kömmin perässä pihalle ja löysin miehen virittelemästä muurikkapannua kaasupolttimelle ja miehen kaverin kantamassa naapurista lainattuja tuoleja ja pöytää takaisin. Kaveri oli illalla saunan jälkeen sipannut ja jäänyt yöksi. Sandaalit löysivät takaisin oikeisiin jalkoihin ja kaveri lähti kotiin. Me ollaan vietetty rauhallista sunnuntaita. Ei ole vielä jaksettu koskeakaan tähän siivoon. Kyllä sen ehtii siivota. Tehtiin paellaa ruuaksi ja suunnitellaan saunaa tällekin illalle.

Oli ihan huippubileet, ihana nähdä monia sellaisiakin ystäviä, joita näkee todella harvoin! Paikalla oli tanssikavereita, “äitikavereita”, kummitätini perheineen, ensimmäinen tosi-ystäväni jonka kanssa oltiin paita ja peppu 3-13-vuotiaina, toinen paita-peppu-kaverini parilta teinivuodeltani ja monta monta muuta! Silti, onneksi näitä bileitä ei ole ihan joka viikonloppu – ei vanha jaksaisi :D

PhototasticCollage-2015-07-19-19-34-35_edited