Aattoillan rauhaa

Tähtikirkas taivas. Valkoinen maa. Puiden oksat roikkuvat raskaina lumitaakan alla. The world is a snow globe. Koko päivän on satanut lisää lunta.Satumaisempaa joulumaisemaa ei olekaan. Ei tarvitse unelmoida valkoisesta joulusta. Paljon tätä valkoisemmaksi ei joulu tule.

Meillä on lapseton joulu tänä vuonna. Vain minä, mies ja koirat. Tytöt tulevat meille taas Tapanina ja silloin vietetään minijoulua heidän kanssaan. Ollaan eilen ja tänään miehen kanssa aherrettu keittiössä, jossa joulun kunniaksi on meneillään remonttirauha. Kaapit on olleet siististi ja väliaikaiskäytössä jo useamman viikon, putkityöt on vähän vaiheessa, mutta vettä tulee hanasta ja väliaikainen pesuallas on paikallaan ja väliaikainen viemäriputki vuotaa vain vähän. Nurkassa on työkaluja ja muuta remppatavaraa vaikka muille jakaa, mutta se ei estä ruuanlaittoa.Hassu väliaikainen “saareke” seisoo keskellä lattiaa.

Eilen minulla oli vielä työpäivä. Tyytyväisenä saatoin painaa läppärin kannen kiinni iltapäivällä ja päättää työt tältä vuodelta saatuani kaiken mukavasti mallilleen. Joulun jälkeen on viikko lomaa, työt odottavat vasta loppiaisviikolla. Tässä on hyvä lomailla, kun saatiin viikonloppuna telkkarikin viimein paikalleen ja oheislaitteet viritettyä. Sen kunniaksi katsoin maanantai-iltana the ultimate jouluelokuvani White Christmasin.

Työpäivän jälkeen eilen urakoitiin keittiössä paitsi eilinen illallinen, myös vadelma crème brûléet – joulun jälkiruoka. Koottiinpa pari “sahapukkiakin” väliaikaisen keittiösaarekkeen jaloiksi. Melkein meinattiin tehdä kananmaksamoussetkin, mutta kello kävi jo puolta yötä, joten se sai jäädä aaton hommaksi muun ruuanlaiton lomassa.

Tänään olikin kello jo päälle puolen päivän ennen kuin noustiin sängystä. Oltiin me jo hereillä oltu pari tuntia, nautittu cappucinot sängyssä, mutta kun ei koirillakaan ollut kiire ylös ja ulos ja lenkille. Noustessani totesin joulurauhan julistuksen juuri päättyneen. Olin kyllä aikonut sen katsoa, mutten huomannut ajankulua.  “Aamu”kävely koirien kanssa ja ruuanlaittoon.

Meidän joulumenu on meidän oma perinne, näin neljän yhteisen joulun ajalta (tämä siis neljäs). Tai onhan tuota varioitu – viime jouluna oli perinteisemmin kinkkua, savukalkkunaa sun muuta ja sitä edellisenä meillä oli täytetty kalkkuna – mutta lapsettomien joulujen pääruokana on hanhen tai ankan rinta ja granaattiomena-rukola-vuohenjuustosalaatti. Alkuruokina sitä kananmaksamoussea, sekä graavilohta ja mätiä tykötarpeineen. Jälkiruoka vaihtelee crème brûléista mutakakkuun.

Ruokajuomina argentinalainen kupliva rosé Las Moras alkupaloille ja Château de Seguin Bordeaux pääruualle.

Mitään yksittäistä ei tullut syötyä ylenmäärin, mutta hanhenrintaa ei kumpikaan jaksanut puolikasta enempää; olo oli jo kuin ylitäytetyllä pallolla. Mieli teki mennä nukkumaan päiväunet, mutta koirat – onneksi – oli vietävä ulos. Reipas kävely raikkaassa talvisäässä teki paljon parempaa kuin lysähtäminen sänkyyn. Koirat nauttivat lumesta täysin rinnoin meidän lyllertäessä perässä täysin vatsoin.

Phototastic-2014-12-25-00-14-20

Vasta ulkoilun jälkeen avattiin meidän pari pientä pakettia – me ei ilmiselvästikään olla oltu kilttejä, kun lahjoja oli niin vähän ;) – joista löytyi led-kynttilä (hämmästyttävän aidon näköinen kaikkiaan!) ja Scottie shortbread -rasia. Koirille oli isoäidiltäni oma joulupaketti, koiranherkkuja.Ulkoilun jälkeen maistui jälkkärikin, mutta sen jälkeen oli aika ottaa rennosti.

Tässä on rennosti otettu useampi tunti – mitä nyt välillä meinannut hermo mennä iPadin kanssa, sillä iOs8 on tehnyt tuon vanhan iPad2:n osin lähes käyttökelvottomaksi. Safari on aivan mahdoton, OneDrive app toimii tai sitten ei, sisäänrakennettu valokuva-app kaatuilee ja tökkii. Mikään, mitä olen tyypillisesti tehnyt iPadilla mieluummin kuin läppärillä, ei enää ole sujuvaa, vaan kiroilen ja ärisen, kun kaikki kaatuu ja tökkii. Ei kiva.

Vaihdoin siis suosiolla läppäriin ja laitoin vähän lumisia ja ruokaisia joulukuvia naamakirjaan, ja laitoinpa sinne viimein kuvia Barcelonan reissultakin. Nyt alkaa silmäluomi painaa, eikä ihme. Ollaanhan jo Joulupäivän puolella. Olisikohan Joulupäivä saunapäivä?

Tunnelmallista ja rauhaisaa joulunaikaa kaikille!

Phototastic-2014-12-25-00-18-46

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.