Intiaanitalvi

Tätä se eilinen tuuli sitten tiesi. Lunta tuli yön aikana sellaiset seitsemän senttiä, ja aamulla koko maailma oli puhtaanvalkoinen. Paksu raskas lumi peitti puut ja pensaat ja maan. Otin kameran mukaan, kun lähdettiin kaikki kolme yhdessä aamukävelylle. Ironista sinänsä, että koko talven kaunein kuvauspäivä on maaliskuussa, mustarastaiden ja kottaraisten jo alettua palata Suomeen, koivujen ja muiden kasvattaessa jo norkkoja hyvää vauhtia.

Lumi narskui jalkojen alla, kun käveltiin auraamatonta sivutietä metsätielle. Jalkakäytävät meidän kohdalla oli puhtaat; se traktori, joka joskus helmikuussa liki jyräsi minut ja Meggien, oli jo kolistellut talomme ohi vähän aiemmin aura nokassaan. Tuuli ei ollut enää yhtä kova kuin eilen, mutta koivujen raskaat oksat heiluivat kuin aaveet pienessä vireessä.

Aamulenkistä on nyt jo jokunen tunti aikaa, ja puut ikkunan tuolla puolen ovat taas lumettomat. Pienen pientä hippua sitä vieläkin luulee satavansa, mutta äänestä kuulee, että autotiekin on jo silkkaa vettä. Ehkei tuo kaikki lumi heti sula pois, mutta aika heikko on lumen elinennuste jo tässä kohti kevättä. Harmi silti, etteivät tytöt ole tänään täällä. Keskimmäinen ja tosikoinen nauttisivat lumipuuhista pihalla, vaikka onkin märkää.

Iltapäivä-lenkillä suunnattiin jälleen tuonne Haltialan peltojen keskelle. Lumi oli jo alkanut muuttua loskaksi monin paikoin, mutta siellä metsien ja peltojen keskellä se vielä näytti ja tuntui lumelta. Meggie nautti lumessa juoksentelusta – vapaana se olisi ollut tietty vielä hauskempaa 😉 Aiemmin päivällä siellä oli jäljistä päätellen tainnut city-kani-parka päästä hengestään city-ketun hampaissa…

IMG_4837

Minun puuhaillessani tässä aamukävelyllä otettujen kuvien kimpussa, kysäisin mieheltä, onko englannissa mitään sanaa tai edes sanontaa takatalvelle. Itse en sellaista keksinyt, mutta eipä kyllä mieskään. Kai näitä takatalvia sattuu englanninkielisissäkin maissa, mutta suomi nyt on kielenä tehokkaampi muutenkin. Onhan meillä sana sillekin, että “I wonder if I should run around aimlessly”.

Mies totesi, että takakesälle on englanniksikin nimitys, sama kuin suomeksikin oikeasti. Indian summer. Minä tuumin, etä takatalvi voi sitten olla indian winter. Tätä pohtiessani päätin vihdoin ottaa selvää, mistä kyseinen inkkarikesä oikein edes tulee. Nuorenahan ymmärsinkin sen väärin ja pitkään luulin sen tarkoittavan kuumaa kesää, sillä jotenkin se oli loogista, yhdistää intiaanit ja kuuma, vaikka talvi se tulee heillekin.

Neljän ja puolen tähden google-vastaus www.almanac.comista tiesi kertoa seuraavaa:

The most probable origin of the term, in our view, goes back to the very early settlers in New England. Each year they would welcome the arrival of a cold wintry weather in late October when they could leave their stockades unarmed. But then came a time when it would suddenly turn warm again, and the Native Americans would decide to have one more go at the settlers. “Indian summer,” the settlers called it.

Tuon perusteella voisi sanoa, ettei intiaanikesä ollut mikään ihanteellinen tila, kuten ei tämä takatalvikaan, joten sikäli se intiaanitalvi kävisi ihan hyvin 😉

Niin, ja se grilli on yhä kellarissa, ainakin seuraavaan viikonloppuun asti 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.