Syksyn yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista

Onkohan niitä sitten kuitenkaan noin monta? Minähän siis tunnetusti olen niin kesäihminen kuin voi olla. Viime kesän helteet olisivat minun puolestani saaneet jatkua aina vaan, minua ei kuuma haittaa, päinvastoin! Mitä vähemmissä vaatteissa pärjää, sen parempi 😉 Mieluiten biksukelit ympäri vuoden…

Kevät on silti lempivuodenaikani, näin Suomessa asuen, sillä se on toivoa täynnä. Talvi väistyy, päivät pitenee, aurinko armas alkaa lämmittää, puihin tulee lehdet. On uuden elämän aika luonnossa. Enkä minä ole vielä voinut pettyä siihen, ettei kesä ollut(kaan) lämmin ja ihana. Keväällä voi vielä odottaa lämmintä ja ihanaa kesää.

Ja jos ja kun se on lämmin, kuten vaikka viime kesä, tulee syksy pahiksen lailla ja vie sen pois. Tulee sateet ja kylmät. Joutuu pakkaamaan päälleen lisää vaatetta jotta tarkenee. Joutuu etsimään skraban autoon ja virittelemään lohkotolpan. Kesästä tulee enää muisto huomion kiinnittyessä pimeneviin iltoihin ja tulevaan talveen. Siinä missä keväällä voi toivoa lämmintä kesää, syksyllä saa pelätä pahuksen kylmää talvea niinkuin viime talvi oli. Ja miettiä, miten selviää yli sen pimeän ajan, jonka haluaisi vain karhun lailla nukkua yli.

Rehellisesti, jos pysähdyn miettimään syksyä, on siinä kuitenkin sellaisiakin puolia joista pidän, joista suorastaan nautin. Ja niitä on jopa aika monta.

On kuulaita syysaamuja, joina aurinko paistaa kirkkaana ja tuntuu melkeinpä mukavalta kävellä kaulahuivi kaulassa käsineet kädessä pitkin syksyistä luontoa (tai vaikka aurinkoista Espaa) maailman kylpiessä syksyn vähän kesää kylmemmässä valossa.

On puiden upea ruska. Hehkuva väriloisto, joka Lapissa varmasti on vielä upeampi – ei, en ole siellä koskaan ollut ruska-aikaan – mutta on hieno tällä meidänkin leveysasteella. Etenkin vaahterat tekevät syksystä todella kauniin 🙂

On syksyn sato. Puolukat (olkoonkin etten niistä niin paljon pidä, mutta ne on intensiivisessä punaisuudessaan kauniita), pihlajanoksat jotka roikkuvat raskaina marjataakan kanssa ovat jostain syystä yksi niistä jutuista, jotka syksyssä on minusta kaunista (ja mutsi teki muuten joskus pihlajanmarjoista hyvää hyytelöä), sienet joita en tosin poimi itse mutta kuvaan mielelläni ja rakastan syödä (viimeksi tänään sain herkullista sieni kastiketta, kiitos isän vaimon), omenat vaikken ole mikään suuri omenafani muuten, kirpakat kotimaiset omenat ovat vaan hyviä! ja omenapuut satoineen kauniita.

On kynttilät pimenevinä iltoina. Nyt kun lapset eivät enää ole pieniä eikä ole eläimiä uskallan taas polttaa niitä (tiedän ettei nuo kaikkia estä muutenkaan, mutta olen ehkä vähän ylivarovainen tässä kohdin). Rakastan kynttilöiden tuiketta sisällä, kun ulkona on pimeää.

On takkatuli kirpeinä syysiltoina. Tai no, oli takkatuli. Ei ole enää 😦 Sen ääressä oli ihana istua, nauttia vähän punaviiniä ja vaikkapa tapaksia. Tai vain lukea.

On punaviini. Vahvoja makuja syksyyn. Kesään kuuluu Fresita (joka maistuu toki ympäri vuoden, mutta kuuluu kesään ja aurinkoisiin iltoihin), syksyllä taas aukeaa punaviinipullo tapasten ja juustojen ja muiden voimakkaiden makujen kanssa.

On villasukat ja kaulahuivit ja lapaset, joihin on mukava pukeutua viileinä syyspäivinä. Ja neuleet (no joo, ei minulla ole kuin yksi josta pidän…) ja toppaliivit. Ja on saappaat! Kesän jälkeen saa vetää taas pitkät korkeakorkoiset saappaat jalkaan, mieluiten jos vielä ostaa syksyyn ihan uudet. Oma hohtonsa on siinäkin kun pukeutuu syksyyn.

Jep, onhan noita hyviä ja kauniita syksyssä hyvinkin tuo yhdeksän+kymmenen. Etenkin kun se on yhtä aurinkoinen kuin tämä syksy on ollut. Vaikkakin aivan liian usein on aurinko taas tehnyt työviikon yhtaikaa meidän kanssa ja livenny pilviverhon taa huilimaan viikonlopuksi. Mutta ei se tänäänkään haitannut, oli hieno päivä olla landella luonnonhelmassa, vaikkei aurinko näyttäytynytkään.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.