Tässä ja nyt

Joskus on vaan vaikea istua sohvannurkkaan kirjan kanssa ja nauttia siitä, mikä on käsillä. Kun ajatukset pyörivät siinä mitä ei vielä ole, siinä mitä jo toivoisi olevan. Joskus on vaikea tarttua tähän hetkeen, kun eniten toivoisi voivansa pikakelata elämänsä vähemmän levällään olevaan hetkeen, hetkeen jossa elämä on taas uomassaan eikä vasta hae sitä.

Olen aina ajatellut, että carpe diem tarkoittaa sitä, että tekee jotain. Ja onhan se, tavallaan tietenkin. Jos jää odottelemaan aikaa tulevaa, sopivaa hetkeä, jossa kaikki tulee valmiina vastaan kuin manulle illallinen, ei koskaan tee elämässään mitään. Mutta toisaalta, aivan yhtä lailla täytyy mieltää carpe diem myös siten, että osaa tarttua tähän hetkeen ja olla haikailematta tulevaa.
Ehkä se on osa ihmisluontoa kaikkiaan, suunnitella tulevaa ja haaveilla, haikailla siitä mitä toivoo ja minkä uskoo joskus olevan totta elämässään. Mutta luulen, että se on vielä pahempaa tällaiselle kuin minä, kontrollifriikille, joka on tottunut pitämään kaikki langat käsissään ja jonka mielenrauha vaatii sen, että tietää mitä on tulossa ja mitä tapahtuu milloinkin. Mieli tuntuu joutuvan kaaokseen kun kaikki ei olekaan käsissä. Kun ei voikaan vaikuttaa siihen, miten asiat rullaavat eteenpäin. Milloin mitäkin tapahtuu. Ja kaaos tuntuu pahalta.
Tällainen haikailu on kuitenkin melkein pahinta mitä voi tässä ja nyt tehdä. Silloin kun lapset olivat pieniä ja odotin jatkuvasti aikaa jolloin ne olisivat isompia ja elämä helpompaa, olisin menettänyt nautinnon koko heidän pikkulapsiajastaan, jollen olisi ajoissa ymmärtänyt lopettaa moista odottamista ja ottaa hetken kerrallaan, väsyneenä ehkä, mutta omista lapsista ja omasta elämästä nauttien. 
Nyt en tiedä menetänkö ihan niin paljon jos jään haikailuun, mutta tiedän selviäväni tästä ajasta helpommalla, jos vain opin hyväksymään sen, etten voi vaikuttaa kaikkeen, ja että asiat järjestyvät ajallaan. Minulla on elämä tässä ja nyt, ei vain jossain tulevaisuudessa. Ja tässä ja nyt elämässäni on monta hyvää asiaa, joista voin nauttia, jos en jatkuvasti odota että olisi toisin, paremmin kuin nyt. Helpommin silti sanottu kuin tehty ;)

3 thoughts on “Tässä ja nyt

  1. Voe pojat, miten tutulta kuulosta. Carpe Diemeineen kaikkineen….Elämä on yhtä hetkeen tarttumista, vaikka unelmia onkin ja pitääkin olla. Olet jo varmasti tarttunut hetkeen, jolloin aika pysähtyy, ja olet ottanut ensiaskeleet seuraavaan hetkeen.Ihmismieli se on niin levoton ja arvaamaton. Mutta juuri se mieli tekee elämästä seikkailun. Hetkineen kaikkineen….

  2. Minä muistelen haikeudella niitä aikoja kun lapset olivat pieniä, minusta lähes kaikki elämässä oli jotenkin tasapainossa ja enemmän hallittavissa. Elämä oli tasaisen tylsää ja sitä jaksoi iloita hyvin pienistä asioista. Nyt tuntuu, että elämä on kun kävelisi upottavalla suolla. Välillä pääsee mättäälle huilaamaan, mutta kohta taas uppottaa!! Vie voimia, mutta mielestäni jossain edessä häämöttää kuiva kangasmetsä!! :) Siellä näkee eteenpäin, tuuli vilvoittaa, jalat eivät ole vedessä ja itikat eivät närki kokoajan niskassa!! :)

  3. sari, aika tosiaan tuntuu seisovan paikallaan, vaikkei niin oikeasti olekaan. itsessäänhän haaveet ja tulevaisuudentoivo on niitä voimavaroja joilla jaksaa tämän hetken silloinkin kun se on raskasta. mutta niissä eläminen on yhtä paha kuin menneessä eläminen. kyllä, ihmismieli on levoton.tepu, toivottavasti pääset pian kangasmetsään :) voimia meille kaikille tähän elämän rämpimiseen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.