Talven ihmemaa

Talvi ja lumi ja pakkanen. Muutama kerta on niistä tullut kirjoitettua jo tänäkin talvena, mutta koska se on vallitseva olotila (tuolla ulkona), kirjoitan yhä. Minkäs sille tekee, olen aina tykännyt jauhaa säästä. Paljon mieluummin tosin kirjoittaisin auringosta ja helteestä kuin pakkasesta ja lumesta.

Auringosta tosin voinkin kirjoittaa. Se on jopa näyttäytynyt nyt muutamana päivänä niinkuin tammikuussa kuuluukin. Joskus silloin nuorena kun vielä skimbasin, oli tammikuinen rinne jonka pinnalla kimalteli aurinko talven kohokohtia. Niitä hetkiä, joilla kesti yli sen kaiken muun, mikä ei niin talvessa innostanut enää teininäkään. En oikeastaan tiedä milloin lakkasin tykkäämästä talvesta. Kai se nimittäin joskus muksuna oli mainiota aikaa sekin, laskea mäkeä, hiihtää, rakentaa lumilinnoja. Ja talvethan oli silloin aina talvia, tottakai.
Ei varmaan kuitenkaan ihan niin talvia kuin tämä. Ei voineet olla! Pakkanen paukkuu pääkaupunkiseudullakin 10-20 asteessa ja ylikin ties kuinka monetta viikkoa. Lunta tulee joka päivä lisää muutama sentti. Joka ikinen päivä saa auton etsiä lumesta, joulun aikaan kun oli himassa, usein parikin kertaa päivän aikana, jos tuli lähdettyä liikkeelle useammin kuin kerran. Lumityöt olisi saanut tehdä moneen kertaan, mutten laiskuuttani jaksanut vaivautua, joten puskin Hondaani mennen tullen kinoksen läpi kunnes mies jaksoi kolata pihan.
Maisema tuolla ulkona on kyllä kiistattoman upea. Ihan postikortti. Etenkin päiväsaikaan auringon kimmellyksessä. Kuusten oksat raskaina lumesta, koivut runkojaan myöten lumikuorrutettuja. Talojen seinät valkoisina, katoilla lunta varmaan puoli metriä. Aivan mielettömän kaunista! Ikkunasta katsottuna. Auton ikkunasta, tai vaikkapa takkatulen äärestä kotona. Nimittäin ne pakkaslukemat, no, nytkin näyttää mittari jotain -23 astetta. Taisi se välillä, olisiko ollut ihan tänä aamuna, käydä peräti -7 asteessa, jolloin oli kai jo tiet suolattu (?!), sillä tuulilasi tuli täyteen jotain kuivaa töhnää.
Mutta tämä talvi näemmä verottaa vaikka ulkoilmaa melkolailla olenkin koittanut vältellä. Kurkku on karhea, silmiä kirveltää, keuhkoputkiin sattuu. Ääni on menossa ja taitaa olla vähän lämpöäkin. Eikä ole rommi-hunaja-tee auttanut, eikä tuplatut ceevitamiinit. Puskee tauti päälle kuin yleinen syyttäjä. Pahus.
Minä en kuitenkaan ole tämän perheen ainoa potilas. Kisumisu, joka meitä koko joulunajan valvotti kiima-mourunnallaan, on tänän menettänyt munasarjansa ja on nyt toipilas. Eilen oli reppana kyllä niin reppana, kun illalla ei enää voinut sitä ruokkia ja kattiparka katsoi vuoroin masentuneena poissa-olollaan loistanutta ruokakuppiaan, eikun siis sen paikkaa, vuoroin toiveikkaana minua. Ja sama jatkuu yhä, kun ei kuulemma saisi paljon ruokkia ennen huomista. Vähän olen kisuraasulle ruokaa jo antanut, mutta nälkä sillä on yhä kova.
Kissan pitäisi levätä. Lämpimällä alustalla, rauhassa. Tuo meidän kattineitikö? Hah! Heti kun jaloillaan pysyi, alkoi se ravata ympäri taloa ja hyppiä joka paikkaan niinkuin ennenkin. Rasavilli kissa. Yhtä hyvä sairastamaan kuin lapset. Saa pelätä, että aukaisee vielä leikkaushaavansa tuolla meuhkaamisellaan, mutta miten pidetään kissa aloillaan? Ei sitä voi kopissakaan pitää maukumassa sentään. Joten tyydytään toivomaan parasta.

3 thoughts on “Talven ihmemaa

  1. Ei siis leikkaus rauhottanu kisulii, ainakaa viel. Nyt riittäs lumi ja paukku pakkaset. Luonto o kaunii valkone ja pehmone. Viel muutama viikko, sit pääsöö lämpimää =D Teneriffa kutsuu 07.02 kaks viikkoo aurinkoo, toivottavast.

  2. Oi oliskin ihana päästä aurinkoon ja lämpimään… Hyviä talvipäiviä matkaa odotellessa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.