Talven tuivertaessa

Viikon oli maa täysin jäässä. Puut ja talojen seinät valkoisessa huurteessa, kuin sokerikuorrutettuna. Luonto niin kauniina kuin se talviaikaan suinkin voi olla. Viikon verran pakkaslukemat seilasivat jossain -15 ja -23 välillä. Enkä minä ehtinyt kertaakaan hätiin kameran kanssa. Joka päivä katselin satumaista maisemaa auton ikkunasta, katulamppujen loisteessa, ja mietin, miten pitäisi päästä kameran kanssa kuvaamaan noita komeita puita. Mutta kun viimein olisin sunnuntaina voinut sen tehdä, olikin pakkanen lauhtunut ja puut menettäneet huurteisen hohteensa uuden tiukemman lumen turmelemana.

Niin upea kuin tuo luminen maisema onkin – juu yhäkin, nyt vain toisenlaisena, lumisempana – ikkunasta katsottuna, tuo yhä kymmenen asteen kieppeillä jatkuva pakkanen on minulle kyllä yhtä tuskaa, etenkin sen vielä kymmenen astetta kovempana. Iho kuivuu korpuksi, nenä on kipeä, keuhkoihin sattuu vaikka on tuplannut kortisonit ja sormista loppuu verenkierto muutamassa minuutissa ulkona riippumatta siitä kuinka paksut ja lämpimät tumput on kädessä. Minä en ole pakkas-yhteensopiva. Ongelmat sen kuin pahenevat talvi talvelta.
Lauantaina aamulla oli vuoden viimeinen ratsastustunti, lämpömittarin (kuka senkin on nimennyt? miten niin lämpö, kun se näyttää läpi vuoden vain kylmiä lukemia näillä leveysasteilla!!) näyttäessä huikeat -22,4 astetta kun esikoisen kanssa lähdettiin kotoa. Päällä oli vaatetta vaikka kuinka, sillä vaikka maneesissa ratsastetaankin, ei siinä ole kuin ohuet tuulensuojaseinät, pakkasta siellä on yhtä paljon kuin selkeässä ulkoilmassakin. Minä vietin varmaan puolet tunnista maneesin keskellä puhaltelemassa jäisiä sormiani taas henkiin, mutta oli silti ihana ratsastaa :)
Loppulauantai kuluikin ihan sisätiloissa, sillä oli tanssikoulun joulujuhlapäivä ja jälleen olin itse tanssimassa kummassakin näytöskessä ja tosikoinen jälkimmäisessä. Vaikkei itse ole lavalla kuin sen kolme minuuttia pari kertaa päivän aikana, on se sellaista omansa laista hässäkkää koko päivä. Vaatteiden vaihtoa ja meikkaamista ja hiusten laittoa ja tanssikavereiden kanssa hengailua ja jubailua, muiden esitysten katselua… Siinä on oma aivan huippu-fiiliksensä. Tykkään siitä älyttömästi, vaikka se saattaa näyttäytyä ulkopuoliselle, kuten vaikka miehelle, ahdistavana härdellinä.
Omat showt meni jees, ensimmäinen veto vähän vähemmän putkeen kuin toinen joka meni aika kivasti putkeen (en ollut ehtinyt aamupäivällä lavatreeneihin ollenkaan, joten suin päin kylmiltään lavalle vaan). Tosikoinen veti omasa upeasti, katselin sitä parin tanssikaverini kanssa, jotka kommentoivat sitä minulle myös, miten hyvin typy pysyy rytmissä ja haltsaa liikkeet. Juhlasta jäi hyvä fiilis. Ja se päätti syksyn juoksut, aika laskeutua pikkuhiljaa joulun viettoon.
 
 
Niinno, ainakin melkein päätti ne juoksut :D Sinkosinhan minä vielä juhlista kivenheiton päähän duuniin käymään suihkussa ja vaihtamaan releet, siitä syömään siskon ja parin vanhan ystävän kanssa. Oli aivan upeeta nähdä näitä siskoksia! Ovat meidän vanhoja "perhetuttuja", tunnettu on tyyliin vastasyntyneistä saakka toisemme. Nyt aikuisena on tiet pitkälti kulkeneet eri suuntiin, mutta silti nyt kun nähtiin, jatkettiin kuin ei mitään vuosien taukoja olisi ollutkaan. Naurettiin, että sellaiset pikkuseikat kuin missä asuu ja mitä tekee työkseen nykyään jäi jutuissa ihan sivurooliin kun käytiin saman tien paljon tärkeämpien asioiden kimppuun. Aivan ihanaa, kiitokset vielä kummallekin, jos satutte tätä lukemaan!!
Eilen vielä oli ratsastuskoulun "joulujuhla", joulurieha. Ihan koko neljää tuntia ei ehditty siellä olla, tosikoinen ei halunnut lähteä ollenkaan, mies teki hommia välikatossa, joten oltiin esikoisen kanssa siellä ehkä puolisentoista tuntia. Ajoitettiin meneminen niin että päästiin näkemään katrillit ja western-esitykset ja poni-agilityt ja muut komeat showt siellä. Kyllä se vaan on hienon näköistä, kun se hevosen hallinta on hallussa :) Naureskeltiin erään syksyn aikana tutuksi tulleen äidin (esikoisen rastsastuskaverin äiti, joka myös aloitti nyt syksyllä ratsatuksen itsekin), että ehkä mekin sitten joskus kymmenen vuoden päästä :P
Paluumatka tallilta kotiin olikin sitten melkoisen hurja, kun lunta tuli oikein antaumuksella, maantie oli pimeä ja luminen, tien reuna lähinnä arvattavissa ja tie renkaiden alla umpiliukas. Pitkiä valoja ei voinut käyttää, kun lumihiutaleet olisivat sokaisseet senkin vähän muutaman metrin näkyvyyden, mikä muuten oli. Sumuvalot auttoivat vähän. Onneksi matkaa maantietä pitkin oli vain ehkä seitsemän kilsaa, ajettiin se todella hissuksiin ja päästin turvallisesti kotiin esikoisen kanssa, leipomaan pipareita ja joulutorttuja tosikoisen kanssa.
Siinäpä se ilta tyttöjen kanssa kuluikin, tehtiin muutama pellillinen niitä pipareita ja pellillinen joulutorttuja. Huono äiti ei ole koskaan tullut ajatelleeksi opettaa tyttärille uunin käyttöä tai joulutorttujen tekemistä, nyt tuli sekin korjattua esikoisen aloitteesta. Iltapalaksi tietenkin täytettiin vatsat vastaleivotuilla pipareilla ja tortuilla, glögiä en jaksanut lämmittää. Tytöille kelpasi maito, minä nautiskelin Olvin glögi-siiderin (on muuten oikeasti hyvää!), mies taisi lämmittää itselleen vähän sitä punaviinilglögiä, jonka sain duunista joululahjaksi.
Tänään voi laulaa "kolme yötä jouluun on, laskin aivan itse eilen, kun näin silmät tonttusen…" Minulla on vielä työpäivä tänää, huomenna ja ylihuomenna vapaata, mutta saatanpa jaksottaa työt tälle ja huomiselle, niin voin tänään tehdä vähän lyhyemmän päivän, sillä pitäisi ehtiä vielä hoidella viimeisiä kauppoja ennen joulua ja muutama muukin asia. Ja paketoida lasten serkkujen lahjat tänään, uups, ja faijan ja sen vaimon! kun pitää saada ne toimitettua heille tänään. Kaikkea puuhastelua. Kohta on joulu :)

2 thoughts on “Talven tuivertaessa

  1. Ihanaa kun maassa on uutta valkoista lunta! Tällä hetkellä taivas ja maa ovat täsmälleen samaa väriä! Kaunista ja leppoisaa joulun odotusta…enää 3 yötä!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.