Musikaalimaniaa

En osaa oikein itsekään sanoa, mistä se on aikoinaan lähtenyt. Ehkä Sound of Musicista, Maija Poppasesta ja Hääkarkurista isoäidin luona? Ehkä peräti niistä opereteista, joita isä vei katsomaan? Vaikea sanoa, mutta niin kauan kuin muistan, olen rakastanut musikaaleja. Kovin paljon niitä en ole nähnyt livenä teatterissa, harmi kyllä, mutta elokuvina sitäkin enenmmän.

Jokaisella on suosikkinsa näyttelijöissä, ohjaajissa. Vaikka katsoisi paljon kaikkea eri tekijöiltä, on aina joitakuita, joiden työt nousevat muiden edelle. Ihan ensimmäinen suosikkini – luonnollisestikin, kun katsoo edellä mainittuja elokuvia – oli, ja on yhä, Julie Andrews. Ja Andrewsin tuotannosta ykkössuosikikseni ja ehkä yhdeksi kaikkien aikojen leffasuosikikseni muutenkin on vuosien saatossa noussut Victor/Victoria. Sen Le Jazz Hot saa joka kerta väreet kulkemaan selkääni pitkin.

Hääkarkuri lienee ensimmäinen kosketukseni Fred Astairen tuotantoon. Ja saman tien tuo hännystakkiin ja silinteriin melkein joka elokuvassa sonnustautunut loistava steppaaja teki vaikutuksen. Astairella on ollut monta hyvää vastanäyttelijää, vaikka useimmiten varmaan yhdistetäänkin Hääkarkurissäkin näytelleeseen Ginger Rogersiin. Astairen elokuvia olen kuitenkin loppujen lopuksi nähnyt melko vähän, sillä kun tutustuin Gene Kellyyn, ei enää ollut Kellyn voittanutta.

Vaikka Astaire on mahtavan taitava tanssija, on Kelly silti vertaansa vailla, jos minulta kysytään. Ei ole toista, joka tanssii joka solullaan, jonka jokainen lihas tottelee täydellisesti, jonka jokainen jänne tuntuu elävän joka liikkeessä mukana. Joka saa samanlaista intensiteettiä mukaan joka tanssirutiiniin, olipa se sitten lempeä ja rauhallinen kepeä tanssi tai hurja akrobatianumero, joissa Kelly on mestari.

Kellynkin rinnalla on elokuvissa nähty useita daameja, jokainen omalla tavallaan erityinen ja taitava. Mutta toisin kuin Astairen suhteen, jonka elokuvista en sinänsä ole tullut poimineeksi ketään naisnäyttelijöitä erikseen, on Kellyn vastanäyttelijöistä noussut esiin selkeät omat suosikkini: Astairenkin kanssa näytelleet Judie Garland ja Leslie Caron. Heidän elokuviaan olen bongaillut ilman edellämainittuja kavaljeerejakin. Parhaita ovat tietenkin ne, missä on jokin kombinaatio edellä mainituista.

Kyllä, aivan totta, tämä kaikki vie kauas viime vuosisadan puoliväliin ja allekin. Elokuvat itsessään juonellisesti varsin naiiveja, mutta se musiikki ja se tanssi on niin nautittavaa katsottavaa, että olen noita leffoja katsellut telkkarista sen minkä olen voinut – joskus kymmenisen vuotta sitten tuli joku koko kevään Kelly-sarja, joka viikko joku Kelly-leffa, ja se oli juhlaa se :) Sittemmin olen vähän kerrassaan tilaillut niitä Amazonilta, välillä törmäten region-ongelmiin, välillä en.

Joskus samoihin aikoihin, kymmenisen vuotta sitten tuli telkusta (alunperin jostain 70-luvulta) myös kolmiosainen sarja That’s Entertainment, jossa Astaire, Kelly ja kumppanit muistelivat ja esittelivät MGM:n kulta-ajan helmiä – leffoja ja näyttelijöitä. Cyd Cherise, Lena Horn, Eleanor Powell, Mickey Rooney, Bobby Van, Bing Crosby, Frank Sinatra… Otin nuo silloin nauhalle, mutta laatu oli niin surkea, etten ole jaksanut katsoa uudestaan. Nyt tilasin sarjan dvd:nä Amazonilta ja olen ja katsonut kaksi ekaa osaa. Että se nostaa hyvän fiiliksen!

Vaikka olenkin jollain tapaa nimenomaan noiden vanhojen kepeiden musikaalien fani – suosikkeja mm. Singin’ in the Rain, Summerstock, An American in Paris, On the Town…), rakastan toki näitä uudempiakin musikaaleja, Broadway-spektaakkeleita, Andrew Lloyd Webber -musikaaleja. Les Miserables, Cats, Viulunsoittaja katolla, Evita, West Side Story, Oopperan kummitus, Moulin Rouge, Chicago… muutaman sekaisin mainitakseni. Noidenkin filmatisointeja minulla on tuolla hyllyssäni, tottakai!

Musikaalit ovat olleet yksi innoittajani tanssin maailmaan – tai no, se tärkein tietenkin :D Tunneilla, joilla käyn, on aina tehty tansseja musikaalimusiikkiin aina silloin tällöin – onhan opettajana vahvasti Suomen musikaalimaailmassa vaikuttava henkilö. Mutta riemastuin suuresti, kun siellä tänä syksynä aloitettiin ihan suorastaan musikaalitanssitunnit! Kaikki musiikki, kaikki sarjat tulevat erilaisista musikaaleista. Siis wow :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.