Puppugeneraattori

Wordissa on – tai oli ainakin ennen, en ole kokeillut uudella uljaalla word 2007:lla, jonka sain koneelleni juuri viime viikolla – puppugeneraattoriksi kutsuttu kaava =rand(x,y), joka tuottaa wordiin x-määrän kappaleita, joissa on jokaisessa y-määrä "The quick brown fox jumps over the lazy dog" -virkkeitä (tai suomeksi "Viekas kettu punaturkki laiskan koiran takaa kurkki.").
 
Mitään randomiahan tuossa generaattorissa ei siis ole, vaikka kaava niin vihjaakin. Alkuperäisen tekstin takana oleva suuri filosofia on, että siinä käytetään jokaista näppäimistön kirjainta vähintään kerran ja näin ollen se on hyvä fonttien esikatseluteksti. Suomennoksessa on luonnollisestikin tämäkin ajatus hukkunut – viekas kettu ja laiska koira tuovat erehdyttävästi mieleen jonkun höpöhöpö-lastenlorun, joka ei tietenkään edes suostu tulemaan mieleen juuri nyt.
 
Microsoftin pitäisi ottaa oppia meidän muksuista (ainiin, sori, esikoinenhan EI ole muksu ;) ). Ainakin heillä (muista lapsista en tietenkään voi sanoa mitään, mutta minulla on epäilykseni…) on jossain aivojen ja puhekeskuksen välillä ihan oikea randomina toimiva puppugeneraattori. Se käynnistyy mitä kummallisimmissa tilanteissa ja paikoissa ja alkaa suoltaa aivan omituista höpönlöpöä.
 
Kuten tänään kun kävin ruokakaupassa tosikoisen kanssa. Tultuamme kaupasta autolle – onneksi vasta silloin – se alkoi. "Ei tämä ole meidän auto, tuo on meidän auto," sanoi tytär osoittaen täysin vierasta kullanväristä pikkuautoa lastatessani kauppakasseja jo omaan Toyotaamme. Väitin jotain vastaan for the sport of it ja lastasin tyttärenkin autoon. Istuessani ratin taakse selvitti tytär: "Meidän äiti kävelee tuolla" ja osoitti ohikulkevaa naista. Seuraavaksi sain kuulla olevani tosikoisen pappa-tytär.
 
Noin kilometrin matkalla kotiin kuulin lisää kaikenlaista kummaa, mitä en edes kykene toistamaan, koska jutut eivät mitenkään jääneet tämän järjestäytyneen mieleni muistipiireihin kiinni. Paitsi se, kun tytär ilmoitti, ettei kotimme suinkaan ole Nurmijärvellä vaan autossa. Johon minä yritin: "Mutta jos se auto on Nurmijärvellä, eikös silloin se koti ole kuitenkin Nurmijärvellä?" Tytär nauroi minulle, siis kehtasi nauraa! ja sanoi: "Äiti sä olet hassu!"
 
Ai minä olen hassu!?!?
 
Auto ajoi pihaan ja takapenkiltä kuului: "Ei tämä ole meidän kodin numero."

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.