Ihan helteessä

Suomeenkin saapui viimein kesä, edes pariksi päiväksi. Eilen kipusi tädin vanhan lämpömittarin elohopea varjossa kolmeenkymmeneen asteeseen, ja tänään on sama lukema. En valita, en niin ollenkaan! Pitkin viime viikkoa oli jo riittävän lämmin tehdä töitä pihalla, eilen oli suorastaan kuuma. Riippumatto on ihan paras ❤

Ulkona koiratkin olivat kanssani. Ja kun oli niin kuuma, vein ne välillä tuonne meidän puutarhaletkun luo kasteltaviksi. Kumpikaan ei yhtään tykkää vedestä, joten ihan hihnassa saa ne pitää suihkutellessa. Siinä sitten yhteistuumin vähän nykäisivät sillä seurauksella, että mulle jäi suutin käteen ja letkusta alkoi suihkuta vesi ympäriinsä.

Vanha talo ja kaikkea kummallista, mitä ei voi oikein käsittää. Väänsin tietenkin ensimmäiseksi ulkohanan kiinni. Mitään ei tapahtunut, vesi sen kuin virtasi. Kytkin koirat pitempiin liekoihinsa ja soitin miehelle. Viritin autotalliin tikkaat ja yritin sulkea ulkoletkun venttiilin. Venttiili meinasi jäädä käteen, joten pyöritin kiireesti toiseen suuntaan. Se ei kiristynyt enää ollenkaan vaan alkoi päin vastoin suhista kun menin tietyn rajan yli.

Ja ulkona letku jatkoi veden suihkimistaan. Soitin miehelle uudestaan. Mies käski katkaista vedet koko talosta siksi aikaa että saisin suuttimen takaisin letkuun. Kokeilin kuitenkin vielä kerran ja hogasin, että se onnistuu kyllä veden virratessakin, kunhan irrottaa ensin suuttimen siitä letkukiinnikeosasta ja sitten pitää suuttimen auki, kun kiinnittää sitä letkukiinnikkeeseen. Vesi pääsee läpi.

Kastelin koiria uudelleen myöhemmin ja koko roska jäi käteeni toistamiseen, ihan vaan koska en ollut kiristänyt sitä riittävästi enkä saanut letkua riittävän syvälle kiinnikkeeseen ekalla kertaa.Tiesin jo mitä tehdä, joten nou panik ja koirat kiinni ja letkunpää kasaan.

Neljältä suljin läppärin kannen tyytyväisenä siitä, että juuri silloin sain valmiiksi viimeisen homman, jonka olin ennen lomaani luvannut hoitaa. Tunnit oli kirjattu, lomat merkattu, poissaoloviesti ajastettu. Korkkasin siiderin ja asetuin filtille aurinkoon lukemaan odotellessani miestä töistä.

Puoli viiden aikaan mies soitti ja pyysi aloittamaan risujenraivausurakan, joka oli tarkoitus saada tehtyä ennen seitsemään. Kävin koirien kanssa kävelyllä – ne ei tykkää tehdä tarpeitaan pihaan – ja aloin hommiin. Tein hommia tunnin verran, hikipäässä kirjaimellisesti, ja mies rullaili pihaan autolla juuri kun olin vaihtanut shortsit bikinialaosaan ja käynyt suihkussa puutarhaletkulla itsekin.

Risu-urakan tultua tehdyksi oli vuorossa aiemmin viikolla puhdistamani ilmastointilaitteen virittäminen meidän makkariin. Mallailtiin yhdestä styroksipalasta ikkunaan sopiva pala, muovitettiin ja soviteltiin paikalleen. Makkarissa oli 29 astetta lämmintä, parin tunnin päästä enää 24 ja aamulla 18. Säädettiin laite kuudestatoista kahteenkymmeneen. Huoneen alkuviilennys oli suoritettu.

Muurahaisenpurema muuten sattuu aika pirusti. Mahanahka tähän mennessä arin paikka. Kyllä, pihalla vilistää murkkuja, joten aina välillä saa puremia kun tässä filtillä loikoilee.

Eilisillan kruunasi Tomahawkin ja latva-artisokkien grillaaminen. Mies toissailtana tuli töistä kotiin takaluukussa Weberin pallogrilli. Käytetty, perusmalli, mutta täydentää mukavasti meidän kesäkeittiötä. Tiili- tai kaasugrilliä ei saa yhtä kuumaksi. Kaasugrilli muutenkin vetelee jo viimeisiään. Mies hoiti pallogrillin ja lihan, minä puolestani keittelin artisokat.

Ajatus oli, että olisin grillannut artisokat kaasulla lihan kypsyessä pallossa. Mutten saanut grilliä syttymään. Mieskin tuli sitä ihmettelemään ja lopulta tuli siihen tulokseen, että se liitinosa on rikki. Vielä se oli edellisenä iltana syttynyt ihan kivuttomasti, mutta nyt ei niin ollenkaan. Ei stendarin avulla, ei varmasti täydestä kaasupullosta, ei ollenkaan.

Hain autotallista ruuvarin, vaihdettiin kaasupolttimen liitin grillin letkuun. Grilli syttyikin sen jälkeen no problemos. Suunnitelma kuitenkin muuttui. Kun Tomahawk oli kypsennetty ja sille saatu väriä pintaan (ensin kypsennys epäsuoralla lämmöllä, sitten hiillostus suoraan brikettien päällä), laitettiin artisokat palloon ja grillattiin ne samoilla lämmöillä.

WP_20150703_029 WP_20150703_019

Ajatuksemme oli istua iltaa pihalla, syödä siinä lempeässä kesäillassa, viettää iltaa viinilasin kanssa, artisokan terälehtiä natustellen. Tuuli kuitenkin ajoi meidät sisälle syömään, joten illallinen hämyisässä kesäillassa muuttuikin kynttiläillalliseksi sisätiloissa.

WP_20150703_033

Tänään on tosiaan yhtä lämmin, mutta puolipilvistä – juuri nyt melkeinpä kokopilvistä. Vähemmän tuulistakin. Istuin liki täydellisen aamukahvihetken ulkona freddo cappucinon ja koirien kanssa, miehen koodaillessa viileässä makkarissa 😀

Aamupalan ja uutisten jälkeen tartuin ruohonleikkuriin ja sisukkaasti ajelin koko etupihan paahtavassa helteessä. Välillä kastelin itseni puutarhaletkulla ja jatkoin märkänä, pitääkseni itseni viileänä. Lämmönsääteltyssäni on ollut viime aikoina jotain häikkää.

Nyt vain olen ja sillä hyvä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.