Sulfaatiton sopii kaikille

Minulla on herkästi kuivuva iho, ja herkästi kuivuva päänahka, kuten aika monella muullakin suomalaisella. “Hilse”ongelmani alkoivat varhaisessa teini-iässä, ja sitä vastaan sitten tapeltiin milloin milläkin shampoolla ja linimentillä apteekista ja kaupasta.

Kamppailin ongelman kanssa, kunnes kerran jo pitkälti päälle parikymppisenä satuin sellaiselle kampaajalle, joka kertoi minulle, että päänahkani on vain kuiva. Että hilseshampoot oikeasti vain pahentavat ongelmaani auttamisen sijaan. Että minun pitäisi oikeastaan käyttää kuivalle päänahalle tarkoitettuja tuotteita, ja opasti minut valitsemaan shampooni ja hoitoaineeni oikein, kampaamotuotteista, jotka kosteuttavat nahkaakin, eivät vain hiuksia.

Kampaamotuotteet ovat kalliita, melkein 100 euroa litralta tässä maassa. Ja valikoima kuivalle päänahalle ongelman laajuteen nähden surkea – ehkä siksi, että kuivaa päänahkaa yhä pyritään hoitamaan marketin hilseshampoilla. Citymarketin kampaamomyymälästä on usein saanut noita kalliita tuotteita about puoleen hintaan, 8 euroa pieni pullo. Ja sitten taas yhtäkkiä kaikki olikin vain normaalihintaista.

Ei siinä mitään niin kauan kuin minä olin ainoa, joka noita käytti. Pari vuotta sitten alkoi kuitenkin sama ongelma vaivata esikoistani. Ja sitten viime vuoden aikana keskimmäistä. Ja sitten ihan viime aikoina alkoi tosikoinenkin valittaa samaa päänahan kutinaa ja hilseilyä. Ja yhtäkkiä pullollinen tuota shampoota ja hoitoainetta meni pullo viikossa neljään pitkätukkaiseen päähän.

Shampoosta ja hoitoaineesta tuli merkittävä menoerä. Joten mies alkoi tutkia vähän tarkemmin tätä shampoo-asiaa etenkin, ja havaitsi, että useimmiten päänahkaa kuivattaa shampoon sulfaatti. Ja tuota sulfaattia on melkein kaikissa shampoissa, koska se on se mikä saa sen vaahtoamaan. Ilman sulfaattia shampoo ei juuri vaahtoa.

Sitä emme tiedä vieläkään, mikä se kuivalle nahalle tarkoitetun shampoon secret ingredient on – jos sellaista edes on – mutta päätettiin kokeilla sulfaatitonta. Googlailtiin tovi, melkein meinattiin tilata jotain jostain verkkokaupasta, mutta sitten silmiin osui Oliivi. Oliivi on sulfaatiton shampoo, jota saa kolmen euron hintaan Prismasta.

Oliivi sopii minullekin. Olen käyttänyt sitä noin kuukauden päivät nyt, eikä sitä tavanomaista kutiamista ole esiintynyt. Siis sitä, mikä normaalisti on alkanut viimeistä toisesta pesukerrasta tavallisella shampoolla, millä tahansa muulla kuin Bio+ tai System4 -shampoilla, kampaamotuotteista markettituotteisiin. Eikä ole tytötkään valittaneet. Eikä koira!

Kuten sanottua, sulfaatiton shampoo ei vaahtoa juurikaan , joten sen käyttöön on asennoiduttava vähän toisin kuin tavallisen shampoon. Ei ollut ongelma tytöillekään; kun opastin heitä vähän, tuota shampoota on itse asiassa kulunut vähemmän kuin niitä vaahtoavia! Hiukset tulevat silti aivan yhtä puhtaiksi. Ja koiran turkki sileäksi ja kiiltäväksi.

Arveltiin nimittäin, että sulfaatiton shampoo voisi sopia koiralle yhtä hyvin kuin herkälle ihmisihollekin, sillä siinä ei ole mitään nahkaa ärsyttävää ja kuivattavaa. Ja näin näyttäisi olevankin. Meggie on nyt kertaalleen pesty tuolla Oliivi-shampoolla, eikä mitään iho-oireita ole.

En tiedä, mitä kampaajani tähän sanoo, mutta näin sanoo empiirinen kokeeni. Sulfaatiton sopii kaikille, ainakin meidän perheessä.

One thought on “Sulfaatiton sopii kaikille

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.