Oma auto kullan kallis

Perjantaiaamuna seitsemän aikaan starttasin työreissulle, päiväksi ihan Tampereelle saakka. Olin edellispäivänä katsellut juna-aikatauluja ja melkein jo ostanut lipunkin sopivaan aamujunaan, mutta jättänyt kuitenkin ostamatta. Aamulla tähtäsin valitsemaani junaan, mutta kuinkas siinä sitten kävikään?

Vietin viikkoa jälleen miesystäväni luona, missä kadunvarsipysäköinnin maksimiaika on kaksi tuntia. Kotityöskentelystä huolimatta auto oli kadunvarressa ja hyppäsin noin kahden ja puolen tunnin välein alhaalla siirtämässä kiekkoa. Perjantaina en voinut jättää autoa kadunvarteen päiväksi, tietenkään, joten suunnitelmani oli ajaa se metroparkkiin päiväksi ja mennä metrolla asemalle, junalla Tampereelle. Mutta kuinkas siinä siis oikein kävikään?

Kun istuin autoni ratin taakse, surautin pehmeästi hyrräävän Hondani käyntiin ja lähdin ajamaan, mukavasti täydellisesti minulle istuvassa penkissäni, musiikin soidessa oman autoni absoluuttisessa rauhassa – hylkäsin metro-juna-jne. suunnitelmat ilman kahta kysymystä ja käänsin autoni nokan metroparkin sijasta kohti Tamperetta. Ja nautin ajomatkasta!

Moni sanoo olevansa liian laiska ja mukavuudenhaluinen ajaakseen matkaa, jonka voi junallakin taittaa. Minä olen liian laiska ja mukavuudenhaluinen rämpiäkseni metroilla ja muilla asemalle, kulkeakseni hälisevien ihmisten seassa, etsiäkseni lippuautomaatteja, stressatakseni junaan ehtimisestä ja vapaista paikoista, istuakseni täydessä junavaunussa ja… ja…

Kutsukaa epäsosiaaliseksi ja epäekologiseksi, mutta haluan valita matkustustapani sen mukaan, mikä on helpointa ja mukavinta. Ja syystä tai toisesta se ei oikein koskaan ole juna. Pidemmillä matkoilla lennän ja lyhyemmillä ajan. En pidä junista, en tiedä miksi. Tiedostan kyllä valitsevani ne kaikkein saastuttavimmat vaihtoehdot, mutta toivon syvästi, että some day soon, nämä preferoimani vaihtoehdot saataisiin ekologisemmiksi. Hybridi-autosta jo haaveilenkin.

Ikioma autoni on vapauteni ja itsenäisyyteni symboli. Voin kulkea ilman että olen sidottu minuuttiaikatauluun, ilman että tarvitsee juosta pysäkeille ja olla aina väärään aikaan perillä. Voin matkustaa omien ajatusteni – tai valitsemieni ihmisten – seurassa. Eikä ihan kaikkialle kunnialla selviydy ilman autoa; esimerkiksi arki-iltana ei voi kuluttaa puoltatoista tuntia matkaan ratsastustunnille ja toista mokomaa takaisin.

Sitä paitsi tykkään ajaa, yksinkin. Se saa ajatukseni juoksemaan kilpaa ohikiitävien maisemien kanssa, kun ympärillä ei ole distractioneita hajottamassa ajatusprosesseja – ADD:lle se on ongelma. Ajaminen ei ole diatraction ellei jotain erityistä tapahdu, se on selkärankarutiini.

Autoilu on toki kallista. Vakuutukset, huollot, renkaat, bensasta nyt puhumattakaan. Niin, ja sain tuossa joku viikko sitten elämäni ensimmäisen (I’ve been quite lucky ;) ) ylinopeussakonkin, kameran ollessa prikulleen kuudenkympin merkin kohdalla kun tultiin alamäestä kasikympin alueelta. Aika raukkamaista oikeesti. Kullan kallis auto. Siihen uppoaa rahaa kyllä – tosin Hondani ylläpitokustannukset ovat sieltä matalammasta päästä – mutten valita, autoni on sen arvoinen asia minulle!

Tässä avioeron jälkeisessä elämässäni olen myös oppinut tekemään autolleni kaikenlaista ihan itse. Naimisissa oleessani nykyinen exäni tarkisti rengaspaineet, lisäsi pissapojat, vaihtoi lamput jne. Nyt teen sen kaiken itse (joskin mm. lamppujen vaihtamisessa miesystävän henkinen tuki ja pieni avustus oli ekalla kerralla tarpeen) ja se tuottaa suurta tyydytystä :) Me and my car :)

Huomenna on renkaidenvaihto viimein. Samalla taidan pesettää autostani talven pölyt pois ja puunata sen sisältäkin sillaikaa kun esikoinen ratsastaa, tai jotain.

I <3 my Honda :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.