Taitavammat jäällä

Vuonna ’83 oli taitoluistelun MM-kisat Helsingissä. Isoäitini vei minut tuolloin sellaisena 8vuotiaana nappulana katsomaan kisoja ja ihastuin saman tien tuohon upeaan lajiin. En minä sitä koskaan ole harrastanut – kuten sanottua, en ede erityisemmin kouluaikaan nauttinut jäällä olemisesta, kun jalkoihini sattui – mutta kisoja katselin aina televisiosta ja myöhemmin seurasin silmä kovana Susanna Rahkamon ja Petri Kokon uraa, ammattilaisaikaa myöten.
 
Eilen minulla oli tilaisuus päästä asiakkaani vieraana Hartwall Areenalle katsomaan tämän vuotisten taitoluistelun EM-kisojen avajaisia. Jäällä kävi Susanna Rahkamokin, yhdessä ei suinkaan Petri Kokon vaan Sauli Niinistön kanssa. Niinistön luistelusta kohkattiin kovasti etukäteen, mutta mitäpä tuosta kohkaamaan. Miksei rullaluistelija jäälläkin pystyssä pysyisi, sitä paitsi tiettävästi on herra puhemiestä nähty tuossa joulun alla ihan jäälläkin luistelemassa. Hyvinhän hän siitä selviytyi. Niinistön jälkeen jäällä luisteli muodostelmaluistelun muistaakseni maailmanmestariryhmä, jolla todella oli upea esitys!
 
 
 
Varsinaiset kisat avasi noin virallisesti ottaen (jotainhan vissiin luisteltiin jo päivällä) pariluistelun lyhytohjelma. Ei aivan Susannan ja Petrin upeiden tanssien veroista hohtoa – eikä tietenkään edes sama laji, hehän olivat jäätanssijoita! – mutta komeaa katsottavaa yhtä kaikki ja tuli jotenkin todella nostalginen olo! On siitä jo aikaakin, kun olen viimeksi lajia seurannut. Lyhytohjelman voittajapari tuli Venäjältä, ja oli voittonsa ansainnut. Suosikkiparini oli silti pinkkiin sonnustautunut israelilaispari, jonka luistelussa oli jotain samankaltaista sielukkuutta kuin Rahkamossa ja Kokossa.
 
 
 
Hiukan haikea olo tuli tuota luistelua katsellessa. Sellainen olo, että olisi kiva päästä katsomaan sitä paikan päälle uudestaankin. Sellainen olo, että olisi kiva viedä tyttäretkin sitä katsomaan. Meillä kun ei edelleenkään ole sitä antennia, ei voi kisoja katsoa edes telkkarista. Esikoinen kun kuuli, että olin noihin avajaisiin menossa, hihkui heti, että haluaa mukaan. Ja varmaan olisi tosikoinenkin mieluusti ollut katsomassa, sen verran suurella mielenkiinnolla selasi läpi kisavihkosen. Ja tuliaisiksi lapsosilleni otin Kiira Korven julisteet.
 
Sen verran tämä kärpänen taas puraisi, että piti ihan alkaa kaivaa youtubesta videoita. Sieltä löytyy ihania pätkiä Susannan ja Petrin luisteluista, niin kisoista kuin koosteita uralta kuin Enigman musavideoakin. Ja onhan siellä Kiira Korpea ja Susanna Pöykiötä ja muita tämän hetken suomalaisia luistelunimiä myös! Pitää näyttää lapsille edes niitä. Ja vau, kyllä menee itselläni väreet selkää pitkin, kun katselen noita Rahkamon&Kokon luisteluita!
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.