Mämmit ja muut

Korkattiin sitten pääsiäinen tänään syömällä mämmiä iltapalaksi. Tytötkin rohkaistuivat sitä maistelemaan. Muutaman lusikallisen ajan maku oli heistäkin ihan jees, mutta sitten tökkäsi, kuten arvata saattoi. En minäkään sitä kovin monta lusikallista saa alas, vaikka mausta sinänsä pidänkin. Kerta vuoteen pääsiäisenä sitä kuitenkin vaan on saatava.
 
Muut pääsiäisherkut rajoittuvat meillä tänä vuonna lampaan sisäfileisiin (ja nekin epäortodoksisesti lauantaina), jotka haudutan uunissa kermassa sipulien kanssa – lampaan paistia en muista milloin olisin viimeksi pääsiäisenä syönyt – ja ehkä se huomiseksi jälkkäriksi aikomani persikkarahkapiirakka menee pääsiäisherkusta. Niin ja saahan nuo muksut varmaan pääsiäismunia lauantaina, kun menevät landelle vaarin ja isoisoäidin kanssa.
 
Muutama pääsiäiskoriste meillä sentään on, mutta nekin kaikki sellaisia, jotka tosikoinen on tehnyt hoidossa. Onneksi on päiväkoti ;) Nostan hattua niille kaikille hoitajille, jotka tuota meidänkin vekaraa siellä jaksavat paimentaa ja keksiä vielä kaikkia kivoja askartelujakin. Meillähän ei vuosiin pääsiäiskoristeita oikein ollutkaan, mutta lasten myötä niitäkin alkoi vähän edes kertyä. Nyt ne on kuitenkin kaikki autotallissa joulukoristeiden seurana – enhän minä pakatessa muistanut niitä sieltä ottaa tänne mukaan.
 
Usein olen vanhoja perheen perinteitä noudattaen laittanut pääsiäiseksi pashan, toisinaan sen kanssa jopa perinteisen reseptin mukaisen kulitsan, kunnes totesin, että se nyt on oikeastaan pullaa siinä missä vähän helpommallakin tehty pulla, joten sen koommin en ole jaksanut vaivautua ;) Tänä pääsiäisenä en jaksa pashaakaan laittaa, eiköhän me ilmankin pärjätä. Anoppi varmaan on sellaisenkin tehnyt, joten sitä saanee sunnuntaina siellä.
 
Huomisen päivän olen vakaasti aikonut vain levätä, mieluiten vähän jopa nukkua. Sen verran on pakko jaksaa, että tiskit keittiössä odottavat (vaikka vastahan minä tiistaina mielestäni tiskasin…) ja ruuan lupasin laittaa miehelle ja talkoolaisille, joita huomenna meidän talolla ahertaakin monta. Ja sen jälkeen olisi kai uusiksi se keittiön siivous. Mutta muuten lepään, jos vain lapset antavat, sillä olenpahan taas siinä flunssassa, joka muistaakseni tuli yhtenä kirosanana eilenkin mainittua. Tänään jouduin koko päivän puhumaan ja nyt on ääni menossa ja maanantaina olisi kuoron konsertti. Toivottavasti ääni paranee siiheksi – mutta paikalle menen parani tai ei…
 
Kuulostaa hyvin arkiselta tämä meidän pääsiäinen, vaikka sen pitäisi periaatteessa olla ihan iso juhla sanomansa vuoksi meillekin, jotka kristityiksi tunnustaudutaan. Totuun lienee kuitenkin, että vaikka asian muistaa, en ole osannut varmaan koskaan sillä tavoin viettää pääsiäistä ja viimeisetkin rippeet siitä jäivät sille tielle, kun pääsiäisen aina vietti Lapissa partion laskettelureissulla. Joten enempi se on vain mukavasti vähän pitempi viikonloppu, miniloma, näin kesälomaa odotellessa. Vielä ehkä enempi nyt, kun mies on valtaosan tästäkin raksalla.
 
Hyvää pääsiäistä joka tapauksessa kaikille, kuka sen mitenkin sen mieltää ja sitä viettää!

One thought on “Mämmit ja muut

  1. Hih, nolona myönnän, että IKINÄ EN OO MÄMMIÄ SYÖNYT, ENKÄ SYÖ :D
    Pitkää ja pashaista munaviikonloppua teillekin! *pääsiäishaleja*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.