Bamlataan stadia

Mieheni on syntyjään amerikkalainen. Tyttärensä, nyt jo teini, on syntynyt pääkaupunkiseudulla, mutta asui lapsuutensa Tampereella, kunnes muuttivat faijansa, nykyisen mieheni, kanssa Stadiin neljä vuotta sitten.

Mies opiskeli suomea heti tänne muutettuaan. Pari ekaa Suomi-vuottaan hän asui pääkaupunkiseudulla ja kävi Stadissa duunissa. Suomes on enkkua puhuvalle ulkomaalaiselle sellai vähän huono puoli, et kaikki bamlaa enkkua takas, ja se suomen oppiminen on siks tosi hidasta, jos ei oikeen ota asiakseen kieltäytyä enkun puhumisesta. Se vaan ei ole ihan iisii, kun pitäs duuniasiat saada hoidettuu.

Mies ja tytärpuoleni ovat nyt asuneet Stadissa siis reilut neljä vuotta pitkän Tampere-jakson jälkeen. Me puhutaan yhdessä enkkuu, mut suomi – stadi – on toinen himakieli, mitä bamlaan mun skidien kans, ja likkapuoli on sitä joutunu oppimaan siin sivussa kans. Kumpiki niistä, mieheni ja tyttärensä, piti stadia tosi outona kielenä, tampesterin jälkeen.

Likalta se alkaa jo sujua, onhan sen frenditki nyt jo viidettä vuotta stadilaisii, enempi tai vähempi. Muistan kummiski sellasia tilanteita, kuten vaikka pyysin häntä tuomaan mulle stendarin inestä, ku itse jo seisoin pihalla. Tyttö katsoi minua ja kysyi, että minkä?

Toisaalta, eihän se slangi aina ole ollut omillakaan gimmoillani hanskassa, vaikka pal nuoremmasta sitä on kuulleet. Nuorin skidi oli ehkä noin kolmen, kun olin hakemassa häntä dagiksesta ja sanoin eteisessä: “Vedä ny se rotsi niskaan, et päästään himaan duunaa safkaa.” Likka alko tuhertaa itkuu ja sano: “Mut en mä haluu sahtaa! Mä haluun ruotaa!” K-kirjain oli vielä hakusessa slangin lisäksi.

Mies on minulle sanonut, että hänen ulkomaalaisen oli paljon helpompi solahtaa tampereelle ja tottua tamperelaiseen puheenparteen ja ymmärtää suomea, jota siellä puhuvat, kuin tätä stadia. Minä kurtistin kulmiani ja pohdin ääneen, et mut tässähän on niin paljon enkkulaista vaikutetta ja saksalaistakin (tai ruotsalaista, joka on kovin lähellä saksalaista; mies puhuu myös saksaa), että luulis sen vähä helpottavankin asiaa. Mies sanoi, että se vaan vaikeuttaa, kun se ei ole *suomea*.

Miehen kokemuksen mukaan ulkomaalaisen on vaikeampi ymmärtää suomea, jossa on (tuoreita) lainasanoja kuin silkkaa suomea. Tämä kuulemma pätee niin yleiskieleen kuin vaikkapa it-slangiinkin. Mies ymmärtää ja puhuu suomea varsin hyvin ja niin kauan kuin pysytään yleissuomessa, kaikki menee hyvin.

Joskus minä kokeilen. Sanon vaikka että “ois paree pitää ne fönat poses, ku taivaalt stikkaa vodaa”, kun ollaan autossa ja mies meinaa ikkunaa avata vaikka sataa. Saisin varmasti yhtä hämmentyneen katseen moneltakin, keltä tahansa joka ei stadia handlaa. Ja sitten selitän miehelle, sana sanalta. Ei se taida tarttua mielen pintaan, mutta tuleepahan selitettyä.

Duunissa en juuri slangia bamlaa. Duunifrendien kesken ehkä vähäsen, niiden kanssa, jotka puhuu samaa kieltä. Asiakkaiden kanssa en, elleivät he itse aloita sillä. Kerran kurssillani oli liuta Stadin brankkareita. Sillon mentiin kyllä koko päivä slangilla. Se oli siistii!

Stadi on äidinkieleni. Mutsi bamlas slangin oman aikansa versioo, faija ei ehkä niinkään korrektiutensa vuoksi. Minä puhun sellaista 80-luvun jangsterislangia enempi kuin sitä vanhaa. Mutsilta on toki tarttunu vanhempaakin sanastoa puheeseen. Nyt mun skidit käyttää minulle ennestään vieraita sanoja, kuten dise – disko, servi ja servaaminen, dissaaminen, ja mitä noita nyt on.

Taitaa jokainen sukupolvi kehittää slangia eteenpäin. Vanha polvi tippuu kärryiltä ja jää puhumaan oman nuoruutensa slangia, samalla kun nostalgisena kuuntelee nuoruutensa musaa. Niin sen kuuluukin olla.

Kehitys ei kuitenkaan ole sama kuin vanhan kuolema. Kieli elää, ja sen kuuluukin elää. Slangi pystyy elämään vapaammin kuin yleiskieli, kun se ei ole normatiivinen kieli. Eikä sen pidäkään olla. Sitä ei pidä yrittäää kahlita jonkin ajanhetken tilanteeseen. Eletään ja annetaan elää. Puhutaan ja annetaan puhua!

[Julkaistu ekan kerran Slämyssä 20.2.2015]

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.