Matikkaa

Minulla on aina ollut varsin hyvä matikkapää (paitsi väsyneenä, silloin ei ole hyvä mikään pää). Liekö sitten kiitos isoäitini visaisten mökkimatkatehtävien vai ihan luontaisesti vai ehkä vähän molempien ansiosta, päässälasku on aina sujunut hyvin ja matikka tuntui helpolta – aina derivointiin ja integraaleihin saakka, jolloin kyllästyin koko laskemiseen ja siihen jäi se sähkö-DI:n ura. Ja biokemistin. Ja harmittelen vieläkin sitä matikan C:tä jonka piti olla L ;) Mutta eipä se cee ole paljon tosielämässä haitannut, kun laskutaito ei ole siitä kiinni.

Olen siksi varsin iloinen, että tyttäret näyttävät perineen matikkapääni ja laskeminen käy heiltä sangen helposti. Kummaltakin sujuu isotkin laskutoimitukset iisisti. Joskus pari vuotta sitten esimerkiksi oltiin reissussa ja laskeskelin eri kameroilla otettuja ja osin jo koneelle siirrettyjä, osin vielä muistikortilla olleita kuvia yhteen tietääkseni kokonaismäärän, tai oikeastaan luettelin ääneen kuinka monta (sataa) kuvaa missäkin oli ja tuolloin kahdeksanvuotias esikoinen laski niitä yhteen lähes yhtä nopsaan kuin minäkin. Lähes.

Esikoisen harmi matikassa on ollut kaikki nämä kouluvuodet vain se, ettei ole kuin ehkä kerran tai kaksi saanut kokeesta täydet pisteet. Tyttö-raukka kun on perinyt äidiltään toisenkin piirteen: suurpiirteisyyden, joka näyttäytyy mm. kokeissa huolimattomuutena. Tehdään vikkelästi ja suurin piirtein oikein. Eikä tarkistuslasketa vaan kun koe on tehty, se on siinä ja palautetaan. Ja sitten sieltä puuttuu joku pilkku jostain ja tuleekin kymppi-miikka. Siksi minä tykkään niin intellisensestä. Se auttaa saamaan puolipisteet paikalleen koodissa.

Eikä tosikoinen jää matikkapäänsä kanssa siskosta jälkeen yhtään. Ekaluokan tehtävät tuntuvat typystä liian helpoilta ja typsy tekee lisureita läksyjen lisäksi ihan vaan siksi kun on kiva laskea. Välillä isosisko tekee pikkusiskolle matikankokeita, joiden taso on abouts kolmannen luokan matikkaa kuulemma. Ja tänään kun tosikoinen poti turvonnutta alahuultaan kotona kanssani (keikkui eilen illalla nojatuolin kanssa nurin, käsinoja löi naamaan ja hampaat meni huulesta sisään), googletteli itselleen netistä matikantehtäviä.

Lukeminen ja kirjoittaminenkin alkavat sujua jo tosikoiselta todella hyvin, tänään tosiaan etsiskeli netistä itsekseen vaikka mitä, joskin piti sitten vähän auttaa lady gagan kirjoittamisessa ja sopivan matikkatehtävä-pelin valinnassa kun ensin oli typy itse hakenut “yhteenlaskut” googlella. Tylymatikkaa, vai mikähän se oli? neitonen sitten laski vieressäni, eikä suinkaan tyytynyt yhteen- ja vähennyslaskuihin vaan pisteli siitä sitten menemään kerto- ja jakolaskujakin, kun oli ensin kysäissyt mitä ne oikein tarkoittaa.

Silti koulun matikan tyttö ottaa ihan tosissaan. Reissarista luin eilen, että tällä viikolla olisi matikankoetta tulossa, että siihen voisi kerrata tehtävät näiltä ja näiltä sivuilta. Kun kysyin tyttäreltä haluaako kerrata niitä vai onko kaikki selvää, kiikutti tämä matikankirjan syliini. Tsekkasin mainittua aukeamaa rahalaskuineen ja totesin, että johan nämä asiat tuli kerrattua huomattavasti haasteellisemmilla laskuilla pelissä, jota oltiin juuri pelattu. “Ei me euroja laskettu,” sanoi tytär vastaan. “Ei, mutta dinareita laskettiin ja se on ihan sama.” Ja näpsästi niitä laskikin.

Joku kertahan tuossa pohdiskelin sitä että molemmat tyttäret on oppineet lukemaan ja kirjoittamaan vasta ekalla, vaikka kirjaa ja verbaalisuutta on ollut tarjolla vaikka kuinka ennenkin. Mutta näitä matikkajuttuja pohtiessa täytyy todeta, että ovat tainneet mennä numerot edellä näissä perustaidoissa. Mutta pitäisi varmaan noita kielellisiä taitoja alkaa petrata vähitellen, etteivät luulisi xml:ää kiinaksi ja css:ää siansaksaksi ;) Iltasaduksi tästedes html5-kirjaa :P

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.