Vastuusta ja vastuunsiirrosta, osa 2

Rutisin eilen naamakirjaan, vaihteeksi. Ensinnäkin siitä, miten epäoikeudenmukaista on, että isä ja tytär (!! kuinka sairas tämä maailma on?), jotka pitivät vankinaan nuorta naista (ja teettivät tällä neljä lasta, mitä ikinä sen on tarkoitus tarkoittaa, raiskauksia?) reilut neljä vuotta, saivat kumpikin huomattavasti lyhyemmät vankeusrangaistukset itse. Järjetön oikeuslaitos. Samaan hengenvetoon (lue: statukseen) märisin myös viinipullolaista.

“taas ahistaa. tämän maan meno meinaan. luittehan: isä ja tytär pitivät nuorta naista vankinaan neljä vuotta (ja nainen sai miehelle neljä lasta sinä aikana); isä sai vaille 4v vankeutta, tytär huikeat kaksi ja rapiat. luittehan: meillä on jo jonkin aikaa ollut laki, jota ravintolat nyt enevissä määrin noudattavat; et voi tilata viinipulloa pöytään “koska ravintolan henkilökunta ei voi vahtia, että kaadat siitä lainmukaisia annoksia”. nämä tässä tänä aamuna eniten päätä puristavina, mutta onhan noita muitakin, valitettavasti.”

Kumpi noista on isompi asia? No varmasti ensin mainittu. Kumpi vaikuttaa minun ja monen muun tavallisen kansalaisen elämään enemmän? No jälkimmäinen. Puhutaan siis jälkimmäisestä. Viimeksi kun vastuusta ja vastuunsiirrosta kirjoitin, sanoin, etten viitsi edes aloittaa alkoholilaista. Nyt aloitan. En tosin aio kirjoittaa kokonaista blogikirjoitusta siitä, miten järjetön se on, vaan kirjoittelen vähän toisesta näkökulmasta. Vastuun näkökulmasta.

Eräs ystäväni kommentoi, että hyvin on asiat jos viinipullojen anniskelemattomuus ihmisiä huolestuttaa. Siitä seurasi pieni keskustelu, jossa ystäväni avasi hivenen verran oman reaktionsa syytä. Miehellään on alkoholiongelma, joten hänestä se tuntuu vain oikealta ja hyvältä, että viinin anniskelua rajoitetaan.

Ymmärrän. Ihan oikeasti ymmärrän. Minunkin lähipiirissäni on alkoholiongelmaisia. Isoisäni oli alkoholisti.

Mutta. Ratkaiseeko holhoava alkoholilaki alkoholiongelman? Ei! Koska kukaan muu ei voi ratkaista kenenkään toisen alkoholiongelmaa. Vain ongelmainen itse. Vain holisti itse. Alkoholiongelma, alkoholismi ei poistu sillä, että ravintola kieltäytyy tuomasta pyötään viinipulloa tai että ravintola saa myydä vain juoman kerrallaan tai että viiniä saa vain Alkosta tai ettei alkoholia saa mainostaa kadunvarsilla tai sanoa VISKI blogikirjoituksessaan.

Meillä on jokaisella vastuu itsestämme ja lähimmäisistämme. Omasta ja läheistemme hyvinvoinnista. Omista ongelmistamme, ei muiden. Minä en ole vastuussa edes puolisoni ongelmista. Vain omistani. Puolisoni ei ole vastuussa minun ongelmistani, vain omistaan. Tämä ei tarkoita sitä, ettemmekö tukisi toisiamme näiden ongelmien kanssa painiskelussa. Päin vastoin! Kun ymmärtää, ettei ole vastuussa toisen ongelmista, pystyy tukemaan putoamatta itse samaan kuoppaan!

Käyn itse niin harvoin ravintoloissa, ettei oikeasti yksi viinipullolaki minua juuri hetkauta. Ei sen kyllä pitäisi hetkauttaman ketään muutakaan, joka juoda tahtoo. Alkosta voi ostaa vaikka 20 pulloa – tai laatikkoa! – viiniä kerralla, eikä himassa ole kukaan katsomassa kaadatko siitä 12 vai 16 vai 30cl kerrallaan lasiisi ja oletko humalassa vai et, kun seuraavan kerran lasia täytät. Voit vaikka juoda viinin suoraan pullosta. Puhumattakaan siitä, mitä mieheni vitsikkäästi kutsui “suomalaiseksi viiniksi”. Leijona-viinaa tai muita kotimaispolttoisia.

Kyse on periaatteesta. Yksilön versus yhteiskunnan vastuusta. Ei ole ravintolan eikä yhteiskunnan vastuu katsoa, ettei joku tai kukaan juo liikaa. Kyllä se on ihan jokaisen oma vastuu huolehtia alkoholinkäytöstään. Holhouslaki tekee suomalaiselle yhteiskunnalle karhunpalveluksen. Siirtämällä vastuun pois yksilöltä, yhteiskunnalle (joka ei oikeasti voi kuitenkaan huolehtia yksilöistä), alkoholiongelma vain pahenee. Kun yhteiskunta väittää ottavansa vastuun, vapauttaa se yksilön vastuusta. Juon siis kunnes JOKU MUU sanoo, että on aika lopettaa. Tai sammun.

Tämä on vähän niinkuin lasten kasvatus. Jos minä joka aamu herätän lapseni ja patistan ajoissa kouluun, kunnes he muuttavat kotoa pois, luuletteko, että yhtäkkiä simsalabim he osaavat huolehtia itse heräämisestään ja ehtimisestään? Väitänpä että eivät. Kantapään kautta joutuvat oppimaan. Myöhästyvät ja kantavat seuraamukset ja oppivat kun on pakko. Opetan heidät mieluummin jo nuorella iällä kantamaan vastuun asiasta – ja itsestään muutenkin – kuin pusken heidät omilleen ilman tarvittavaa omavastuuta.

Mutta näin toimii yhteiskunta. Ottaa vastuun asioista, joiden kuuluisi olla yksilön vastuuta omasta itsestään. Sosialismia, kaiketi. Sitä samaa, joka pyrkii siihen, että jollei kaikilla voi olla, ei kellään saa olla. Sosialismi on ideologia, jossa aikuiset ihmiset ovat jääneet hiekkalaatikkoleikkien tasolle. Jossa kateus vallitsee ja hallistee. Ja isoveli tai äiti valtio huolehtii kaikista, sillä kansahan on siellä hiekkalaatikolla, eikä viisivuotiaiden sovi leikkiä itsekseen pihalla. Siitä tulee tehdä lastensuojeluilmoitus.

Minä voin pahoin. Suomi on maa, jossa kaikki kyttää kaikkia, ihmiset eivät ota vastuuta itsestään ja perheestään, mutta samalla työntävät nokkansa naapurin asioihin, jossa perintö katsotaan tuloksi (koska ethän tehnyt itse mitään sen eteen, joten et sitä ansaitse), jossa ruoka, asuminen, sähkö, lämmitys ja muut perustarpeet ovat niin kalliita, ettei ihmisillä jää varaa mihinkään muuhun, ei edes keskituloisilla, jossa on kannattavampaa antautua sosiaalituen varaan kuin yrittää tienata itse, koska SÄÄNNÖT. Ja niin edelleen.

Eduskuntavaalit ovat käsillä. Tiedän jopa ketä äänestän. Valitettavasti en silti jaksa uskoa, että mikään muuttuu miksikään maassa, jossa poliitikot viilaavat kansaa linssiin puhumalla valtionvelan suuruudesta (Suomella ei ole kovinkaan paljon velkaa, katso vaikka NYT-liitteestä) syynä veronkiristyksiin ja leikkauksiin samalla kun syytävät rahat vispilänkauppoihin ja hyvä-veli-diileihin. Suomiko korruptoitumaton maa? Salli mun nauraa! Mutta ei, en äänestä persuja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.