Kevättä odotellessa

Citymarket lähetti minulle tänään sähköpostia:

“…haemme keväistä valokuvaa huhtikuun lopulla ilmestyvän VIIKKO-lehden kanteen. Nappaa sopiva kuva ja lähetä se meille 17.3. mennessä…”

Nauratti vähän. Joku ei nyt ole ihan katsonut ikkunasta ulos. Eikä lukenut sääennustetta. Tai ehkä siellä on vain ollut joku minua optimistisempi kilpailua pykäämässä, sillä näillä näkymin jollei ehtinyt napata kilpailuun sopivaa kuvaa viime torstaina, seuraava tilaisuus ottaa keväinen kuva lienee vasta kilpailun jo päätyttyä, niin maaliskuuta kuin eletäänkin.

Toivoa täynnä ollut torstai näyttäytyi tosiaan niin keväisen hurmaavana, että ehdin jo julistaa fesessäkin että “I feel alive!” Linnut sirkuttivat, vesi tippui räystäistä, aurinko paistoi ja maailma tuoksui keväälle. Meidän talon katolta tuli alas iso jäämöhkäle, joka oli roikkunut räystään yli jääpuikkoineen jo viikon. Melkein jo kuulin niiden pienten punarintojen laulavan “kevätkevätkevät” niin että olivat pudota pudota pesästä.

Mutta tulipa harmaampi perjantai, ja aurinkoisena alkanut kylmä lauantai, joka päättyi lumimyräkkään ja pakkasasteisiin. Tänä aamuna ensin loskan jälkeen jäiseksi muuttunut maailma oli verhoutunut uuteen paikoin jopa 20 sentin lumivaippaan. Uusi lumi vanhan surma? Tuskin tällä kertaa. Luvassa on pakkasta ja loppuviikosta lisää lunta. Hartaasti toivon meteorologien erehtyneen.

Pakkasta tai ei, lunta tai ei, keväthän on kodin laittamisen aikaa, eikö? Meillä nyt on tosin kodinlaittamista ollut jo puolisen vuotta, erinäisin tauoin, ja tänään loppui jälleen yksi laittamistauko. Ensimmäinen rykäys kodinlaittoa oli syksyllä heti muuton jälkeen, asumiskuntoon. Toinen joulun molemmin puolin. Jospa nyt saadaan homma vietyä loppuun?

Purettiin viimeiset laatikot (no, melkein; yksi laatikollinen keskimmäisen kirjoja on vielä purkamatta), ja laiteltiin vähän tauluja seinille. Poraamisia ei vielä saatu aikaiseksi, sitä sitten myöhemmin. Taulujen paikat on kuitenkin suunniteltu. Hiljaa hyvä tulee. Rome wasn't built in a day. And even small things do make a big difference, kuten viimeksi juuri vähän eri yhteydessä kirjoitinkin.

Tytöistä nuoremmat kävivät vähän ulkosalla eilen ja tänäänkin, mutta muuten ovat hekin enimmäkseen viihtyneet sisätiloissa. Eilen katselivat elokuvia ja pelasivat pleikkaa, tänään puolestaan tekivätkin iMoviesilla (iPadilla) itse trailerin ja lyhyen elokuvan. Erään työkaverini poikien leffoista kuulleena ja ainakin yhden nähneenä voin sanoa, että tyttöjen ja poikien (kutakuinkin samanikäisten) leffat on erilaisia.

Tytöistä puheenollen. Tuossa kun peittelin tosikoista nukkkumaan, piteli tyttö tiukasti kaulasta kiinni, katsellen minua suurilla puppy-silmillään suoraan silmiin ja kysyi: “Äiti, saanko mä sanoa?” “Tottakai saat, sano vaan.” “Saanko varmasti?” “Tietenkin. Mitä sä haluat sanoa?” Ja veikeästi hymyillen typy sanoi viimein: “I love you.” “I love you too, baby!” “I'm not baby, I am kid!” Hymähdin, “Well, I love you, kiddo.”

Hiljalleen tuo englanti hiipii esikoisen ja tosikoisen arkikieleen. On toki hiipinyt jo jonkinkin aikaa, mutta tänä viikonloppuna taas huomasin sen erityisen selvästi, kun kumpikin kävi kanssani keskusteluja englanniksi, ja kun ruokapöydässä mies selitti englanniksi jotain, mihin esikoinen sujuvasti vastasi, suomeksi tosin, mutta selvästi koko miehen selityksen ymmärtäneenä. Samassa kohti tosin tosikoisella käväisi turhautuminen, kun hän puolestaan ei pysynyt mukana.

Tätä kaksikielistä uusperhearkea, kevättä odotellessa.

[On, on se kevät kumminkin ihan nurkan takana. Vähän on nyt nurkka vaan vielä kaukana.]


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.