Mielen pinnalta

Passinhakuoperaatio

Tiesin jo pari kuukautta sitten lasten tarvitsevan uudet passit ennen Kreikan reissua. Tai siis, tosikoisen vanha passi menee umpeen paluupäivänämme, esikoisen vasta syksyllä, mutta iiseintä se on uusia ne samalla kertaa. Kuitenkin sain aikaiseksi vasta tällä viikolla vääntäytyä tyttöjen kanssa Diksin poliisin lupatoimistoon. Tuo passi(e)n hakeminen on varsinainen ordeal.

Lueskelin netistä passin haun ohjeita. “Hae passia jonottamatta, varaa aika netistä.” Okei, kuulostaa hyvältä. “Tälle viikolle ei enää vapaita aikoja”, seuraavat vapaat ajat viikolla *jotakin*, parin-kolmen viikon päässä. No hyvä, jonotetaan sitten. Tänään sitten juuri luin uutisen, että esim. Itiksessä normaalipassin voi kohta hakea vain ajavarauksella. Saattaapi pikapassien menekki sillä suunnalla kasvaa…

“Poliisiasemilla ei maksujärjestelmien uudistamisen vuoksi tällä hetkellä ainoat varmasti käyvät maksuvälineet ovat käteinen ja vanhankantainen pankkikortti jossa lukee ‘Pankkikortti’ tai ‘Bankkort’.” Jibbikaijei. Okei. Mentiin lupatoimistoon, jossa veikkasin olevan photoautomaatinkin, aivan oikein. Ilokseni huomasin sen syövän kortteja, joten otettiin tytöistä kuvat enstöiksemme (tosikoinen on niin skidi vieläkin, että piti ihan istuttaa typy polvelleni jotta pääsi tarpeeksi korkealle :D ).

Otettiin sitten jonotusnumero, ja tytöt jäivät odottelemaan, kun minä kipaisin pari korttelin päähän matkalla bongatulle pankkiautomaatille sitä rahaa nostamaan. Tikkurila on kyllä jänskä paikka. Täyspäisenoloista jannua saa hakemalla hakea. Yksi huutaa kadunkulmassa täyttä kurkkua “Painukaa h*lvettiin!”, toiset näyttää aloittelevan tappelunnujakkaa resuisissa farkuissaan, kolmas hortoilee kadun yli sekavana. Ja niin edelleen. Diksi, syrjäytyneen alakerroksen keskittymä?

Hain rahat, palasin lupatoimistoon, jonoteltiin vielä muutama tovi, saatiin passihakemukset sisään. Olin jopa muistanut ottaa mukaan vanhat passit, myös omani, kiitos kaverin muistutuksen siitä, ettei ajokortti ole virallinen poliisin hyväksymä henkilöllisyystodistus. *eyeroll*

Aatteet, vaatteet ja pyörät kiertoon

Jokin aika sitten kirjoittelin niistä tyttärieni kannanotoista. Voisin kirjoittaa niistä tarinaa vaikka päivittäin! Todella mielenkiintoisia keskusteluita, todella hyviä perusteltuja mielipiteitä, ihanaa mielenmaisemaa :) Rakastan tyttärieni seuraa! Heidän kanssaan on todella mukava jutella kaikenlaisesta. Eniten ilahduttaa se, kuten jo aiemmin olen kirjoittanut, etteivät niele purematta, vaan meillä syntyy keskusteluita, kun itse kukin osapuoli joutuu välillä oikeasti miettimään kantaansa johonkin, ja mieli avartuu itse kullakin. Riitelemättä, tytöt osaavat mainiosti keskustella rakentavasti :)

Vaatteet ovat menneet enempi tai vähempi kiertoon aina, tyttöjen kesken (tai siis isommalta ja viime aikoina isommilta pienemmälle), ja viimeisen ainakin vuoden ajan minulta esikoiselle lainaan vähintäänkin. Silti hämmennyin siitä, miten upealta neitokainen näytti minun juhlamekossani, jonka valitsi itselleen koulun kevätjuhlaan. Ja tänään tytöllä oli jalassaan minulta perityt farkkushortsit ja leggingsit (“kaikki mun leggarit on iskällä!”). Tosikoisella puolestaan on tanssin kevätjuhlaesitystä varten leggareina minun kaapistani kaivetut ohkaiset sukkikset , joista on jalkaterät leikattu irti.

Eilen sitten kasasin itselleni uuden fillarin, siis ihan paketista, mutta pyörä oli palasina. Sellainen valkoinen Jopomainen pyörä. Tosikoinen on hinkunut Jopoa koko kevään. Oman fillarinsa on vähän sieltä täältä rikki, vaatisi vähän vaivaa ja varaosia laittaa se kuntoon, “mutta kun mä haluan Jopon!” kun siskolla ja kavereillakin on. Justii. No, minulla oli siinä uutukainen melkein-Jopo, joka oli tosikoisellekin ok, jos satulan laski ihan alas. En minä nyt päivittäin pyöräile, joten käyttäköön tuota minun pyörääni sitten. Pitää vaan muistaa ottaa jakkari mukaa, kun itse hyppään satulaan.

Ajankohtaisista

HSL:n kortteja voi uutisen mukaan ladata nyt erinäisissä kaupoissa. Jee. Milloin ne oikein pääsevät 2000-luvulle ja saan ladata kortin kotisohvaltä käsin netissä?

Koululaiset eivät halua syödä hiuksia, vaan kunnon ruokaa. Komppaan. Ainakin Vantaalla säästötoimet roimivat kouluja (koskee ruokia, kunnostustöitä, sijaisia, kaikkea) vähän turhankin rankalla kädellä. Syön itse välillä jossain oppilasruokaloissa, en tunnustaudu nirsoksi, mutta ruuan surkea laatu vie ruokahalun. Ihan totta. Ja sitten kun kuuntelen tyttöjen kertomuksia päivän kouluruuasta, en edes voi syyttää heitä siitä etteivät syö. En olisi syönyt minäkään. Ja kuulemma sieltä ruuasta löytyy välillä vaikka mitä. Yök!

Tosikoinen tykkäisi kaupan lihapullista, mutta ilkeä äiti kieltäytyy ostamasta niitä. Lihaa murto-osa, kaikkea muuta jämää loput. En ole syönyt nyt eineksiä itse reippaasti yli kymmeneen vuoteen (ihan satunnaisia nakkeja tms. lukuunottamatta), sillä ilmeisestikin jokin E alkoi aiheuttaa minussa allergiaoireita. Mahdotonta sanoa mikä, joten helpointa oli olla ostamatta mitään niitä valmisruokia. Laitan ruuan kotona oikeista raaka-aineista. Lihasta, kalasta, kanasta ja erinäköisistä kasviksista (apua, kuulostan ihan Vauvalehden Aihe Vapaan “laitan vauvalleni soseen viininrypäleistä”-äideiltä!). Senkin uhalla, näin teen. Haluan kunnon ruokaa.

Ongelman ydin on ehkä siinä, että “oikea” ruoka maksaa paljon enemmän. Suomeen halutaan karkkivero, ettei ihmiset lihoisi. Laskisivat ennemmin aitojen raaka-aineiden hintoja, niin ei tarvitsisi ihmisten ostaa ilmaa, eikun pahempaa, kaikkea jämää, mitä ei voisi kaupan tiskillä tarjotakaan ellei se ole jauhettu ja sekoitettu kaikkeen muuhun möhnään, mikä lihottaa karkkiakin enemmän! Ainiin, mutta sitten kärsisi kotimainen einesteollisuus. Raha näiden meidän ruokasuositusten takana on muutenkin. Tutkimuksista saa juuri sellaisia kuin maksaja pyytää.

Pupu nähty kerjäämässä Tikkurilan asemalla. Mitäs minä sanoinkaan siitä Diksistä juuri. Okei, on se pupu pyörinyt Stadissakin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.