Sukupuoli-puolisuutta

Minä lienen vähän vanhanaikainen tai jotain, mutten voi olla kysymättä vastaan “miksi? miksi meidän pitäisi kysyä miksi?”, kun Maija Aalto Hesarin kolumnissaan kysyy miksi me kysymme lapsen sukupuolta tai miksi me närkästymme siitä, jos sukupuolta ei eroteta ulkonäön perusteella. Miksi meidän pitäisi olla jotain sukupuolettomia neutreja? Ja mitä siitä oikeastaan seuraa, jos sellaisiksi ryhdytään?

Ruotsalaiset ovat tunnetusti tässä asiassa edelläkävijöitä. Ja toisaalta pidän ihan terveenä sitä, että poikia ja tyttöjä kannustetaan keskenään samanlaisiin leikkeihin, eikä ohjata vain tyttöjä kotileikkeihin tai vain pokia autoleikkeihin. As long as it comes natural to the child, eikä ketään pakoteta suuntaan tai toiseen. Mutta että hävitetään sukupuoli, kieltämällä sen olemassaolo suorastaan, sanomalla ettei ole tyttöjä tai poikia vaan ainoastaan lapsia? C’moon!

Siellä Ruotsissakin on nyt alettu herätä kysymään, joko homma on mennyt liian pitkälle. Joku minulle tästä linkistä satavarmana älähtää, että taas ne kristityt hälisee, ainako pitää yrittää estää kehitystä?! Unohdetaan kyseenalaistuksesta uutisoiva taho, jooko, ja mietitään aihetta hetki, ihan vaan.

Mieheys, naiseus. Meillä on erilainen biologia, erilaiset geenit, historiallisesti erilaiset roolit. Ottamatta kantaa homokeskusteluun, biologisena faktana kaksi saman sukupuolen edustajaa ei voi synnyttää lasta. Ihminen ei ole luonnostaan sukupuoleton, saati kaksineuvoinen. Pelkästään jo lajin säilymisen kannalta on oleellista, että meitä on kahta sukupuolta, ja että naaras tunnistaa uroksen ja toisinpäin, ja että naaras pitää urosta sopivana parittelukumppanina ja toisinpäin.

Henkilökohtaisesti näen, että miehen tulee olla Mies ja naisen Nainen. Sukupuoli-identiteetti on tärkeä osa ihmisen kokonaisidentiteettiä, ja jos se, siitä seuraa ongelmia. En tarkoita tällä stereotypioita, tarkoitan tällä sitä, että ihminen on sinut sukupuolensa kanssa. Sitä että naisen ei tarvitse kokea tarvetta yrittää olla mies menestyäkseen töissä, tai että miehen ei tarvitse kokea tarvetta todistaa miehisyyttään tavalla tai toisella voidakseen osallistua kotitöihin. If you get what I mean.

Jos minulta kysytään, tätä koko sukupuolikysymystä lähestytään nyky-yhteiskunnassa tasa-arvon nimissä aivan väärästä suunnasta. Sen sijaan että tuettaisiin naisten naiseutta ja miesten mieheyttä, sen sijaan että annettaisiin molemmille sukupuolille samat mahdollisuudet työelämässä ja kotona, ja opittaisiin ammentamaan meidän erilaisuudesta, hyödyntämään kummankin vahvuuksia, täydentämään toisiamme, yritetäänkin koko sukupuolisuus kieltää, puskea kummallekin samat vahvuudet, luoda joku sukupuoleton superihminen.

Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä, ja kuten kirjoitin jo, sukupuolisuus, miehisyys, naiseus, kuuluu oleellisesti seksuaalisuuteen – seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Poistamalla kasvavilta lapsilta sukupuolitietoisuus, -identiteetti, luodaan vain hämmentyneitä aikuisia, jotka eivät tiedä mitä he ovat ja miksi. Naisia, jotka eivät osaa olla naisia, miehiä, jotka eivät osaa olla miehiä. Jos ei tunne itseään, on vaikea luoda järjellistä parisuhdetta.

Hyväähän näissä sukupuolineutraaleissa kasvatusajatuksissa alunperin kai on tarkoitettu. Koitetaan päästä irti stereotypioista. Minihameisiin ja 10cm piikkikorkoihin pukeutuvana IT-alalla työskentelvänä naisena, joka lukee mieluummin tekniikkauutisia kuin koskeekaan muotilehteen, I couldn’t agree more with this goal. Mutta, senkin uhalla että toistan itseäni, lähestymistapa on nurinkurinen. Miksi ei voida vain opettaa ymmärtämään, että tekniikasta tai autoista tykkääminen ei vähennä naiseutta tai ruuanlaitosta ja sisustamisesta tykkääminen ei vähennä mieheyttä?

Sillä miehiä ja naisia me ollaan, tavalla tai toisella, ja yksilöinä erilaisia. Naiselta ei pidä viedä lupaa olla täysillä nainen – ja olla kiinnostunut juuri niistä asioista kuin on – ja miesten osalta tietenkin samat sanat. Ei lapsia pidä tasapäistää, jotta joku feministinen (en ole muuten kovin monen miehen kuullut tästä paasaavan) illuusio samanlaisuudesta toteutuisi. Ei, me kun emme ole samanlaisia. Sukupuolisuutta ei pidä kieltää, siitä on syytä olla ylpeä! Vain silloin voi rohkeasti myös olla juuri sitä mitä on ja unohtaa stereotyyppiset roolitukset terveesti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.